Mistig steekspel rond kosten zorglobby
DEN HAAG – Via schriftelijke vragen en een spoeddebat wilde de Kamer opheldering van minister Schippers (VWS) over het zorgbudget dat wegvloeit naar lobbyclubjes. Het gaat jaarlijks om 1 miljard euro. Of toch niet?
Als de Kamer in tijden van bezuinigingen onnodige uitgaven aan de zorg kan afremmen, is dat mooi meegenomen. Zo’n besparingsmogelijkheid leek zich eind vorige maand aan te dienen, toen de Volkskrant naar buiten trad met een nog te verschijnen proefschrift dat het netwerk ontrafelt van lobbyclubs in de zorg.
De krant sprak met de auteur, tevens directeur bij Zorgverzekeraars Nederland, Tony Lamping. Conclusie: van het budget dat organisaties als de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) van het ministerie krijgen, geven ze jaarlijks een fors bedrag uit aan het lobbyen voor hun belangen bij het ministerie. Lamping schat het bedrag „op ongeveer een miljard euro”, aldus de krant.
Vorige week dook het onderzoek op in het debat over de regeringsverklaring. „Er kan al bijna 1 miljard bezuinigd worden op die verschrikkelijke lobbyindustrie die over de hele zorg wordt uitgestort”, zei SP-leider Roemer, waarop minister-president Rutte verzekerde dat het kabinet rond de lobbyindustrie alle mogelijke maatregelen zou nemen.
Het gezaghebbende PvdA- Kamerlid Van der Veen riep minister Schippers, met een verwijzing naar het onderzoek, ter verantwoording. En met steun van de PVV dwong de SP vorige week een spoeddebat af over het onderzoek, dat voor morgen stond gepland.
Stond, want een aantal lobbyclubs constateerde in het krantenartikel „feitelijke onjuistheden.” Bijvoorbeeld de Orde van Medisch Specialisten en de LHV. Hun claim: wij krijgen geen cent van het ministerie, zodat ons budget volledig uit contributie-inkomsten bestaat. In een subsidie-overzicht van het ministerie uit 2009 worden beide inderdaad niet genoemd voor 2010. Wel, voor 2009. De orde ontving toen een kleine 4 miljoen euro voor kwaliteitsverbetering en patiëntveiligheid, de LHV 10.000 euro voor hetzelfde onderwerp. Maar de twijfel was gezaaid, helemaal toen beide clubs benadrukten dat het gros van hun contributie-inkomsten niet opgaat aan lobbyen, maar aan opleiding en het ontwikkelen van richtlijnen.
Het laatste zetje gaf minister Schippers dinsdag zelf. Onderzoeker Lamping, die eerder niet in de media wilde reageren op het bedrag van 1 miljard euro, gaf de minister aan „dat er geen verband is tussen deze conclusie en zijn onderzoek.” Op verzoek van Schippers wordt het debat dan ook uitgesteld tot het proefschrift is gepubliceerd.
Voor Van der Veen is het onderwerp geen wassen neus. „De conclusie dat de lobbygroepen een warrige lappendeken vormen, staat nog steeds, evenals het gegeven dat er op belangrijke terreinen, zoals openbare gezondheidszorg, amper wordt gelobbyd. Daarnaast dwingt de overheid zorgorganisaties steeds steviger te lobbyen voor hun zaak, door de marktwerking te bevorderen. Wat ons betreft, blijft er dus voldoende stof voor een debat.”