Kerkgijzeling Bagdad draait uit op bloedbad
BAGDAD – Bij een gijzeling in een Syrisch-katholieke kerk in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondag meer dan vijftig doden en tientallen gewonden gevallen.
Iraakse en Amerikaanse veiligheidstroepen maakten gisteravond een eind aan de gijzeling die ’s ochtends vroeg met een overval op de effectenbeurs van Bagdad was begonnen. Bewakingspersoneel wist de aanval van de groep „terroristen” die was uitgerust met bomvesten en granaten af te slaan. Na de mislukte aanval op de beurs liepen de moslimextremisten naar de nabijgelegen kerk Saiydat al-Najat om zich daar te verschuilen. Zij namen er ongeveer 120 mensen in gijzeling.
Na urenlange onderhandelingen maakten Iraakse en Amerikaanse veiligheidsdiensten gisteravond een einde aan de gijzeling door de kerk te bestormen. „We hebben de gegijzelden bevrijd, maar helaas zijn enkelen van hen omgekomen”, meldde een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ooggetuigen zagen veel lichamen in de kerk liggen, nadat de gewapende mannen in bomvesten granaten hadden gegooid of zichzelf hadden opgeblazen in reactie op de bestorming.
De verantwoordelijkheid voor aanslag is opgeëist door de Islamitische Staat van Irak, een beweging die banden heeft met al-Qaida. In een cryptische verklaring op een radicale website stelde de soennitische beweging dat de acties tegen de Iraakse christenen doorgaan als binnen 48 uur niet twee moslimvrouwen door kerken in Egypte worden losgelaten. Het bericht zou betrekking hebben op twee echtgenotes van koptische priesters. Een van de twee zou zich hebben bekeerd tot de islam; de ander zou zich hebben willen bekeren.
Iraakse veiligheidsfunctionarissen zeggen dat ze zijn gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op doelen waar veel mensen bijeenkomen, vooral kerken. „We verwachten dat de aanvallen de komende dagen doorgaan en toenemen”, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.
Waarnemers stellen dat de bisschoppenconferentie die het Vaticaan afgelopen maand heeft belegd en waar de positie van de christenen in het Midden-Oosten aan de orde werd gesteld, kwaad bloed heeft gezet bij moslimextremisten. De aanslag van zondag zou het begin van een golf van geweld tegen de christenen zijn.