Binnenland

„Ook landbouw moet klimaatprobleem aanpakken”

DEN HAAG (ANP) – Hoe voed je in 2050 de negen miljard mensen op de wereld zonder dat je de aarde uitput. De hele komende week wordt in Den Haag gekeken naar succesvolle projecten voor een duurzamere landbouw die niet meer verantwoordelijk is voor een derde van het klimaatprobleem maar dat juist voor een deel aanpakt.

30 October 2010 14:41Gewijzigd op 14 November 2020 12:20
Foto ANP
Foto ANP

In Den Haag deze week geen theoretische discussies, want het uitgangspunt is leren van de praktijk. Vertegenwoordigers uit onder meer Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Europa en de Verenigde Staten kijken wat ze kunnen leren van projecten in andere landen waar bijvoorbeeld minder water of kunstmest wordt gebruikt. Ook kan worden gekeken naar de toepassing van beter zaad dat met minder water toe kan.

Om succesvolle projecten financieel te steunen, is er een soort markt waar projecten en ideeën kunnen worden gekoppeld aan financiers. Naast ministers en vertegenwoordigers uit tientallen landen, zijn er hulporganisaties, bedrijven en foundations van Rockefeller, Bill Gates en Bill Clinton. Die gaven eerder al aan dat ze willen kijken naar de combinatie landbouwklimaat.

Door de aanwezigheid van de ministers en vertegenwoordigers uit landen als VS, Argentinië, Brazilië, Afghanistan, Algerije, Angola, Indonesië, Kenia en Uganda is de uitwisseling van ideeën deze week zeker niet vrijblijvend, vindt Hans Hoogeveen, topambtenaar bij het organiserende ministerie van EL&I (voorheen LNV). Dit soort problemen los je niet in vijf dagen op. Maar je kunt wel proberen een nieuwe trend te zetten, is zijn boodschap.

Volgens het Nederlandse ministerie van Landbouw kan de landbouw een derde van het klimaatprobleem oplossen. Landbouw is wereldwijd verantwoordelijk voor 14 procent van de uitstoot van het broeikasgas CO2 en voor 20 procent van de ontbossing. Mexico, waar later dit jaar de klimaattop plaatsvindt, heeft daarom nu al laten weten dat het de resultaten van deze landbouwconferentie wil presenteren tijdens die klimaattop in Cancun (begin december).

De klimaattop kan zo’n opsteker wel gebruiken, want de onderhandelingen gaan stroef en in Kopenhagen lukte het eerder al niet om het eens te worden over een opvolger van het in 2012 aflopende Kyotoprotocol.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer