Rutte definitief niet naar G20
BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte gaat definitief niet naar de bijeenkomst van de G20, de twintig grootste economieën in de wereld, die over twee weken in Seoul plaatsvindt. Rutte heeft vrijdag na een EU-top in Brussel laten weten dat hij niet is uitgenodigd.
Gastland Zuid-Korea heeft er de voorkeur aan gegeven een aantal Aziatische landen te inviteren, waaronder Singapore. Rutte gaat zijn best doen om bij de volgende G20 wel weer aanwezig te kunnen zijn, zei hij.
De afgelopen jaren kreeg zijn voorganger Jan Peter Balkenende wel steeds een plekje aan tafel van de G20-bijeenkomst. Dat gebeurde overigens na flink lobbyen. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei vrijdag in Den Haag het jammer te vinden dat er altijd zoveel moeite voor moest worden gedaan. Zelf zat hij eind 2008 al eens aan de G20-tafel in Washington als vervanger van Balkenende, die uitviel omdat zijn vader was overleden.
De Jager vindt dat Nederland ook echt bij dit gezelschap hoort. Hij benadrukte nog eens dat Nederland de zestiende economie ter wereld is en een hoogstaande financiële sector heeft. Hij denkt niet dat het uitblijven van een uitnodiging door Rutte komt omdat hij nieuw is. De organisatie heeft besloten te variëren met de gasten, zei de minister.
Ook denkt De Jager niet dat Nederland minder belangrijk wordt binnen internationale organisaties zoals het IMF en de Wereldbank. Andere opkomende landen zoals China krijgen meer zeggenschap in het fonds ten koste van Europese landen. De Jager vindt ook dat er een deugdelijke verhouding binnen het IMF moet zijn, omdat het fonds de mondiale financiële stabiliteit moet bevorderen. De vraag is hoe dat te doen met 24 plaatsen in het bestuur en 186 landen die zij moeten vertegenwoordigen.
De Jager gaat ervan uit dat Nederland in de voorhoede blijft zitten in de internationale instellingen. „We moeten niet het hoofd in de schoot leggen. We moeten goed vertegenwoordigd blijven en stevige zeggenschap behouden.” Eventueel kan Nederland met andere landen optrekken, maar hierover kon De Jager nog niets concreets zeggen.