„Libanese Hezbollah belemmert rechtsgang”
BEIROET (ANP/AFP) – De leider van de Libanese, sjiitische beweging Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, probeert met zijn oproep tegen het Hariri-Tribunaal de rechtsgang te belemmeren. Dat heeft het door de Verenigde Naties gesteunde tribunaal vrijdag in een verklaring gezegd.
Dit Speciale Tribunaal voor Libanon (STL) is door de Veiligheidsraad in 2007 in het leven geroepen voor onderzoek naar de moord op de populaire miljardair en ex-premier, Rafik al-Hariri (1944-2005). Het tribunaal is inmiddels fel omstreden in Libanon. Nasrallah riep donderdag de Libanezen op het in zijn ogen partijdige tribunaal te boycotten. Libanon zou het onderzoek zelf moeten doen.
Het tribunaal heeft zijn basis in Leidschendam. Het onderzoekt de moord op 14 februari 2005 op Hariri. Hij kwam om door een bloedige bomaanslag in Beiroet waarbij ook 22 anderen werden gedood. De aanslag leidde tot grote anti-Syrische betogingen en tal van beschuldigingen aan het adres van Syrië en pro-Syrische Libanezen die achter de aanslag zouden zitten. Syrië voelde zich na 29 jaar gedwongen zijn militaire aanwezigheid in Libanon te beëindigen.
VN-onderzoekers hebben zich al sinds april 2005 met het onderzoek bemoeid. Toenmalig onderzoeksleider Detlev Mehlis beschuldigde in oktober 2005 Syrië en pro-Syrische Libanezen bij de moord betrokken te zijn geweest, maar kwam niet met bewijzen. Enkele arrestanten zaten jarenlang vast zonder ergens van te worden beschuldigd.
De betrekkingen tussen Syrië en Libanon zijn inmiddels uitstekend. Ook westerse mogendheden zijn minder negatief over Syrië. Dat land lijkt bij het STL geen verdachte meer.
Nasrallah vreest dat zijn door Syrië en Iran gesteunde beweging nu het doelwit wordt van het „Amerikaans-Israëlische” STL. Volgens hem zijn enkele Hezbollah-leden ondervraagd in verband met de moord. Ook zouden onderzoekers informatie doorspelen aan Israël. Woensdag werden onderzoekers van het tribunaal in een sjiitische wijk van Beiroet belaagd door betogers. De politieke spanningen in Libanon lopen op, nu er gespeculeerd wordt dat het tribunaal binnen afzienbare tijd met een eerste aanklacht komt. De speciale VN-gezant voor Libanon, Terje Roed-Larsen, noemde de situatie in Libanon donderdag ‘hypergevaarlijk’.