Tadzjikistan herziet wet op religie
De regering van de voormalige Sovjetrepubliek Tadzjikistan bereidt in alle stilte een herziening voor van de wet op religie. Godsdienstige gemeenschappen zullen na de wetswijziging een lijst van honderd leden moeten neerleggen om voor registratie in aanmerking te komen - een aanzienlijke verslechtering ten opzichte van nu.
Religieuze leiders in het land weten niets af van het wetsvoorstel, waarvan insiders verwachten dat dit in de tweede helft van dit jaar wordt aanvaard. „Alles wat we weten over de verwachte veranderingen van de wet, weten we van u”, verklaarde Said Negmatov van het Islamitisch Centrum tegenover de nieuwsdienst Forum 18 News Service. Baptistenvoorganger Aleksei Tsirulev meldde vanuit de hoofdstad Dusjanbe dat het zijn „grootste vrees is dat de wetsherziening achter de schermen wordt voorbereid, zonder publieke discussie erover. U zult het met me eens zijn dat het vreemd is dat ik van u moet horen dat er veranderingen op handen zijn.”
Religieuze gemeenschappen zullen na de wetsherziening een lijst van honderd leden moeten neerleggen om voor registratie in aanmerking te komen, tekende Forum 18 op uit de mond van Said Akhmedov, voorzitter van het Comité voor Religieuze Zaken van de Tadzjiekse regering.
Leiders van moslimorganisaties, Russisch-orthodoxe kerken en Jehovah’s getuigen denken dat deze eis voor hen geen moeilijkheden oplevert. De baptist Tsirulev toont zich echter bezorgder. „Dit betekent dat onze broeders en zusters in veel steden en dorpen de gelegenheid wordt ontnomen religieuze diensten bij te wonen.”
Dat de wet in alle stilte wordt voorbereid, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Forum 18 het zelfs bij het Tadzjikistaanse bureau van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) niet voor elkaar kreeg een kopie ervan in handen te krijgen. „Het is nog te vroeg om de conceptwet aan een breder publiek te presenteren”, zei Said Akhmedov van het Comité voor Religieuze Zaken. „Eerst moet die de regering die nog van correcties voorzien. Pas daarna wordt ze naar het Parlement van de republiek gestuurd. Dus het zal zeker niet voor juli zijn dat het voorstel wordt goedgekeurd.”
Akhmedov wilde maar een enkele van de voorgestelde amendementen onthullen. „Voor registratie van een nieuw te stichten religieuze gemeenschap blijft de eis gelijk: tien personen. Wat wél verandert, is dat de oprichters voortaan een lijst moeten overleggen van honderd leden van de gemeenschap.” Onder de nieuwe wet dienen religieuze gemeenschappen zich verder te laten registreren bij regionale justitiële departementen - en daarmee niet langer bij het Comité voor Religieuze Zaken.
Niet te horen kreeg Forum 18 of een religieuze gemeenschap onder de nieuwe wet verplicht is zich eerst te laten registreren wil ze haar activiteiten kunnen uitoefenen. „Dat geldt nu ook al”, merkte Akhmedov op. Echter, de huidige wet zegt niets over een eis tot registratie, aldus de nieuwsdienst. Artikel 14 zegt slechts dat registratie nodig is om als godsdienstige organisatie de status van rechtspersoon te verkrijgen.
Niemand van de vertegenwoordigers van verschillende van de voornaamste religies in Tadzjikistan wist Forum 18 iets te vertellen over de nieuwe amendementen. „Ze gaven hun commentaar dus slechts op basis van onze informatie.”
Sergei Klimenko, de orthodoxe deken van Tadzjikistan en priester van de orthodoxe St-Nicolaaskathedraal, is ervan overtuigd dat de „nieuwe wet geen enkel probleem oplevert voor de Orthodoxe Kerk. Onze kerk neemt in ons land een speciale positie in. Onze registratie is goedgekeurd door de president van Tadzjikistan zelf. Om die reden ben ik er zeker van dat ook als we in sommige plaatsen minder dan honderd parochianen hebben, we er samen met de autoriteiten wel uitkomen.” Jehovah’s getuigen en moslims toonden zich evenmin bezorgd.
Het meest pessimistisch is baptistenvoorganger Tsirulev. In zijn ogen is het voor baptisten in veel steden en dorpen „simpelweg irreëel” om te denken dat ze in staat zijn zo veel mensen bij elkaar te krijgen als voor registratie nodig is.