Politiek vuurwerk weet publiek te boeien
DEN HAAG – Lange rijen voor het Kamergebouw, een volle publieke tribune en bijna een half miljoen tv-kijkers voor het debat over de regeringsverklaring dinsdag in Den Haag. De kickoff van het kabinet-Rutte/Verhagen is weinigen ontgaan.
De regeringsverklaring die de nieuwe premier Rutte uitsprak, bood de toeschouwers echter geen waar voor hun geld. Tenminste, volgens de oppositie.
„Het lijkt wel of ze op het ministerie van Algemene Zaken nog een doos carbonpapier hebben gevonden om passages uit het regeerakkoord te kopiëren”, schamperde D66-leider Pechtold. Hij vond de verklaring maar een „zielloos” verhaal. „Beleidsjargon”, sputterde Halsema (GroenLinks). „Kil”, oordeelden ChristenUnieleider Rouvoet en SP-fractievoorzitter Roemer.
Toch waren de toeschouwers niet tevergeefs naar de Kamer gekomen noch hadden de thuisblijvers voor niks hun tv of computer op Den Haag afgestemd. Vuurwerk kwam er wel degelijk. Na de lunchpauze was het woord aan de fractievoorzitters. Die deden hun uiterste best er iets van te maken. En probeerden elkaar vliegen af te vangen.
Pechtold en Halsema bijvoorbeeld stelden de rol van de SGP aan de orde. De D66-leider wilde van premier Rutte weten tot hoever de arm van de SGP reikt. De koopzondag is al gesneuveld, stelde hij. „Shoppen is ook zondagsrust”, citeerde hij vilein een campagneslogan van de VVD.
„Tot waar strekt die arm verder” vroeg hij Rutte. „Tot in de trouwzaal, waar nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand weer een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht mogen weigeren? Tot in het klaslokaal, waar leerlingen in het bijzonder onderwijs toch nog geweigerd kunnen worden? Tot in de spreekkamer van de arts, waar embryoselectie alsnog taboe wordt verklaard?”
Pechtold noemde het „van de zotte” dat hij het kabinet anno 2010 moet vragen of het garandeert dat er niet wordt gemorreld aan „elementaire keuzevrijheden als abortus en euthanasie.” En, vroeg hij, „is er ruimte voor nieuwe initiatieven zoals Voltooid Leven?”
SGP-fractievoorzitter Van der Staaij vroeg Pechtold daarop plagerig wat er sinds 2003 met D66 is gebeurd. Die partij tekende toen voor een regeerakkoord met de paragaaf ”Enkele aspecten van immateriële aard”, waarin onder meer stond dat handhaving van de zorgvuldigheidsnormen bij zwangerschapsafbreking gewenst is, „waarbij bijzondere aandacht dient te worden besteed aan het voorhouden van alternatieven, waaronder adoptie.”
Van der Staaij wees Pechtold en Halsema erop dat de handtekening van de SGP ontbreekt onder het regeer- en gedoogakkoord. „Er is ook geen geheime paragraaf bij die akkoorden.”
Wilders slaagde er weer het beste in om het publiek te boeien. Zo nam hij Pechtold op de hak, die had betoogd dat Wilders de echte leider is van het kabinet. „Wat doet u hier dan eigenlijk nog?” vroeg Wilders. „Ik herinner u aan uw dreigement, of eigenlijk belofte, om in het buitenland asiel te zoeken als ik het voor het zeggen zou krijgen. Nou, ik ben bereid vanavond nog te helpen uw koffer te pakken.”
Door het gehakketak over en weer vergaten de meeste fractieleiders zelfs om vragen te stellen aan de premier over het aangekondigde beleid.
De meeste aandacht ging uit naar andere dingen. Ook buiten de zaal. Op Twitter waren de speciale stoel van minister Verhagen (wegens fysieke klachten) en de andere plek van Halsema in de vergaderzaal („iets naar achteren, meer ruimte voor overleg”) favoriete issues.
Alle twitteraars, tv-kijkers, radioluisteraars en aanwezigen die er nog geen genoeg van hadden gekregen, werden vandaag weer urenlang vermaakt.