Parlementvaria
Jaarlijks brengt de Tweede Kamer een overzicht uit van de nevenfuncties die Kamerleden hebben naast hun drukke baan als volksvertegenwoordiger. Altijd aardig om dit overzicht, dat is te downloaden via de sitetweedekamer.nl, door te bladeren.
De toppers van de bijverdiensten zijn vier PVV-Kamerleden, die raadslid zijn in Den Haag. Dat zijn Dille, Fritsma, Gerbrands en De Mos. Naast hun brutosalaris en onkostenvergoeding van zo’n 100.000 euro als Kamerlid ontvangen ze jaarlijks nog zo’n 32.000 euro voor hun raadslidmaatschap. Ze mogen overigens niet alles zelf houden. Van alle neveninkomsten die hoger zijn dan zo’n 14.000 euro moeten ze de helft inleveren. Die regel geldt tot zo’n 35.000 euro bijverdiensten; daarboven mogen ze alles weer zelf houden.
PVV-Kamerlid De Roon is ook raadslid (in Almere). Daarvoor krijgt hij zo’n 25.000 euro. Daarna volgt op de ranglijst al snel het nieuwe SGP-Kamerlid Dijkgraaf. Hij blijft naast zijn Kamerlidmaatschap bijzonder hoogleraar in Rotterdam en dat levert hem dik 18.000 euro per jaar op. Het lidmaatschap van de raad van toezicht van de Christelijke Hogeschool Ede brengt zo’n 4000 euro in het laatje.
VVD-Kamerlid Van Beek doet het ook goed. Hij strijkt als voorzitter van de raad van toezicht van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven zo’n 13.000 euro op en als commissaris van de Brabanthallen nog eens 4500 euro. Mogelijk zijn er nog andere Kamerleden die meer verdienen, maar ze maken niet alles openbaar, zeker niet degenen die een eigen bedrijf bezitten.
Kamervoorzitter Verbeet en ChristenUniefractievoorzitter Rouvoet hebben de meeste onbezoldigde bijbanen. Zij hebben er respectievelijk 22 en 18. Voor de meeste hoeven ze overigens niets te doen; ze zitten alleen in de comités van aanbeveling.
Enkele opmerkelijke bijbanen hebben: CDA-Kamerlid Ormel, die nog waarnemend praktiserend dierenarts is; het PvdA-Kamerlid Smeets, dat lid is van het comité van aanbeveling van het Oogstdankfeest in Berg aan de Maas; de liberale Snijder-Hazelhoff, die in een maatschap zit van een melkveehouderijbedrijf, en SP-Kamerlid Van Bommel, die lid is van de Vrienden van de Limburgse Jagers.
Voor de klas
De nieuwe premier van Nederland heeft iets met onderwijs. Niet alleen toen hij staatssecretaris van Onderwijs was van 2004 tot 2006 in het kabinet-Balkenende II, maar ook daarna heeft hij laten zien dat onderwijs hem na aan het hart ligt. Zo was hij van 2006 tot begin deze maand voor één dagdeel per week onbezoldigd gastdocent op de InterCollege Business School in Den Haag.
Dat beviel Rutte zo goede dat hij in 2008 ook gastdocent werd op het Varias College in de hofstad – ook onbetaald. Het Varias College, een school voor vmbo in de Schilderswijk, en is onderdeel van de Johan de Witt Scholengroep, waar oud-ChristenUniefractievoorzitter Veling de scepter zwaait.
Het Varias College kreeg de afgelopen week een goed bericht. Rutte blijft ook gastdocent nu hij premier is. Twee uur per week zal de minister-president voor de klas staan om voeling met de samenleving te houden. Een stimulans voor alle vrijwilligers in dit land en een voorbeeld voor iedereen die mopperend aan de kant staat.
GV
Mikpunt
Lubbers en Balkenende kregen ermee te maken, en Rutte nu ook. Nog maar net aangetreden, is zijn kabinet al het mikpunt van demonstranten.
Tijdens het maken van de bordesfoto, anderhalve week geleden, betoogden vijftien studentes politicologie bijvoorbeeld tegen het geringe aantal vrouwen in het kabinet-Rutte/Verhagen.
Dezelfde dag bezetten Amsterdamse studenten met hun fietsen een rotonde aan het Haarlemmermeerplein. Hun boodschap was divers: ze eisten –uiteraard– meer investeringen in het onderwijs en verzetten zich tegen discriminerende behandeling van moslims.
Zaterdag kwamen er in Den Haag zo’n 300 mensen bijeen in protest tegen het nieuwe kabinet. Platform Rekening Retour organiseerde de manifestatie tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet-Rutte.
Morgen, als premier Rutte zijn regeringsverklaring uitspreekt, is het weer raak. Zeven groeperingen hebben die dag uitgeroepen tot zwarteklerendag. De initiatiefnemers roepen de Kamerleden op zwarte kleren aan te trekken als ook zij bezorgd zijn over de minderheidscoalitie van VVD en CDA die gedoogsteun krijgt van de PVV.
Zelf zullen ze een stille demonstratie houden bij de Tweede Kamer. Op de Hofplaats zullen ze als rouwbetoon een krans leggen bij de Grondwetbank, waar de tekst van artikel 1 van de Grondwet (over gelijke behandeling) op staat. Er worden een gedicht voorgedragen en een rouwverklaring. Verder is er stilte en ontbreken spandoeken.
Rutte zal niet van slag raken door al die demonstraties. Misschien reageert hij wel net zo laconiek als zijn partgenoot Zalm, vicepremier in Balkenende II. Die beloofde in 2003 demonstranten op het Haagse Malieveld vriendelijk te zullen toezwaaien vanuit zijn werkkamer op het ministerie.
KdG
Agenda
Premier Rutte legt morgen even na tienen de regeringsverklaring af. Daarin somt hij kort op wat het nieuwe kabinet de komende jaren gaat doen. Na een korte schorsing debatteert de Kamer over de voornemens.
Bijzonder is dit jaar dat de algemene politieke beschouwingen over de begroting van volgend jaar gecombineerd zijn met het debat over de regeringsverklaring. De Kamer trekt twee dagen uit voor het debat.
Uitspraak van de week
„Rembrandt moest ook zijn eigen broek ophouden.”
Een deelnemer aan het EenVandaagopiniepanel vindt het niet verkeerd dat ook de kunstensector in deze tijd van bezuinigingen moet inleveren.