„Mubarak (82) gaat voor 6e termijn in Egypte”
CAIRO (ANP/AFP/RTR) – Inwoners van Egypte moeten ernstig rekening houden met de mogelijkheid van een zesde ambtstermijn voor president Hosni Mubarak. Een hoge functionaris binnen zijn partij zei donderdag dat het inmiddels 82-jarige staatshoofd zich kandidaat gaat stellen voor de presidentsverkiezingen, die volgend jaar staan gepland.
Volgens Ali Eddin Hilal, de hoogstverantwoordelijke voor mediazaken binnen de regerende Nationaal Democratische Partij (NDP), zal de kandidatuur van Mubarak formeel worden bekrachtigd tijdens een partijcongres. Dat heeft twee maanden voor de stembusgang plaats. De presidentsverkiezingen hebben mogelijk plaats in oktober 2011.
Mubarak regeert Egypte sinds oktober 1981 met ijzeren hand. Tijdens de vorige presidentsverkiezingen, in september 2005, kreeg hij volgens de kiescommissie 89 procent van de stemmen.
De geruchten over een nieuwe kandidaatstelling van Mubarak werden in de afgelopen maanden al vaker gevoed door uitlatingen van partijgenoten, maar die waren nog nooit zo concreet als Ali Eddin Hilal. Tijdens een bezoek aan Italië in mei vroeg een journalist Mubarak naar diens mogelijke opvolger en reageerde het staatshoofd door te grijnzen, naar de hemel te wijzen, en te zeggen dat „alleen Allah dat weet”.
Het is bekend dat binnen de NDP twijfels bestaan over een nieuwe termijn voor Mubarak. Die kampt al langer met gezondheidsproblemen en zijn leeftijd werkt evenmin in zijn voordeel. Sommigen hebben een voorkeur voor Gamal Mubarak, de 46-jarige zoon van de president, als kandidaat. Gamal bekleedt een prominente positie binnen de NDP en zou al worden klaargestoomd voor het hoogste ambt door zijn vader.
Van een eerlijke stembusgang zal vermoedelijk geen sprake zijn. Egypte heeft een geschiedenis van meer en minder frauduleuze verkiezingen, waarbij Mubarak en zijn achterban steevast werden uitgeroepen tot winnaar. Het bewind steekt doorgaans veel energie in het frustreren van de activiteiten van de oppositie. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind november werden kritische tv- en radiostations gesloten en zeker 150 oppositieaanhangers gearresteerd.