„Geen beloften over kunstmatige devaluaties op G20”
SEOUL (ANP) – De G20-landen zullen dit weekeinde waarschijnlijk niet beloven af te zien van kunstmatige devaluaties van hun munteenheid. Dat zei een bron binnen de organisatie van de belangrijkste economieën donderdag tegen persbureau Reuters.
De ministers van Financiën die in Zuid-Korea bijeenkomen, zullen slechts in bedekte termen praten over hoofdpijndossiers als valuta’s en internationale handel, voorspelt de bron. Een overeenkomst waarin de landen beloven af te zien van een race om de meest ondergewaardeerde munt, lijkt niet bereikbaar. Harde afspraken over de meest wenselijke niveaus van handelstekorten en -overschotten liggen evenmin voor de hand.
De vergaderingen van dit weekeinde dienen als voorbereiding op de top van G20-regeringsleiders in november. Nederland, dat geen lid is van de G20 maar bij de vorige bijeenkomsten als gast mocht aanschuiven, is niet aanwezig. De kans dat Nederland wel voor de top van regeringsleiders wordt uitgenodigd lijkt zeer klein.
In de afgelopen weken liepen de spanningen tussen de hoofdrolspelers binnen de G20 over valuta’s hoog op. Over en weer beschuldigden landen elkaar ervan de waarde van de eigen munt te manipuleren om hun export te beschermen.
Snelgroeiende Aziatische landen staan onder grote druk van de rijke landen om de waarde van hun munt te laten aansterken. Dat moet helpen om de groei van hun economie minder afhankelijk te maken van de export, zodat de internationale handel meer in balans komt.
De opkomende landen zien dit anders. Zij wijzen naar het losse monetaire beleid van de Verenigde Staten. Door de lage rente in dat land en de belofte van de Amerikaanse centrale banken om meer geld bij te drukken als de economie blijft kwakkelen, vluchten veel investeerders naar de opkomende markten. De grote strooom buitenlands kapitaal dreigt hun economie te destabiliseren, betogen zij.
De Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega, die in dit verband als een van de eerste over een valutaoorlog sprak, besloot al een paar keer de belastingen op buitenlandse investeringen te verhogen. Hij kondigde eerder deze week al aan dat hij de vergaderingen in Zuid-Korea aan zich laat voorbijgaan.