Kerk & religie

Nieuw handboek roept op tot gebed voor Nederland

KAAPSTAD – Jason Mandryk stelde aan honderden kerkleiders dezelfde vraag: „Hoe kunnen christenen wereldwijd voor uw land bidden?” Het resultaat staat in de nieuwste editie van het handboek ”Operation World”, dat dinsdag op het derde Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie in Kaapstad werd gepresenteerd.

20 October 2010 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 12:12

De Britse evangelische organisatie Operation World doet al jaren onderzoek naar trends in het wereldwijde christendom. Ze gaat voor ieder land na hoe het er politiek en economisch voorstaat en hoe hoog het percentage christenen is. Dat levert steeds een aantal „gebedsuitdagingen” op, en soms ook enkele punten van „gebedsverhoring.”

Toch is de zevende editie van ”Operation World”, dat voor het eerst in 1974 verscheen onder redactie van Patrick Johnstone, meer dan een gebedshandleiding. Het bijna duizend bladzijden tellende boek biedt ook een schat aan statistieken en trends in het religieuze landschap. Want er is veel veranderd sinds de verschijning van de vorige uitgave, drie dagen voor de aanslagen in New York op 11 september 2001. Het boek bleek op slag achterhaald.

Het hoofdstuk over Nederland (ingeroosterd om op 14 september voor te bidden) doet vermoeden dat Mandryk en de zijnen hier en daar wat steken laten vallen. Zo wordt de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland een „groeiende evangelicale uiting in de PKN (Protestantse Nationale Kerk)” genoemd. En dat in Nederland inmiddels de helft van de kerkgebouwen is afgebroken of een andere bestemming heeft gekregen –„bar of moskee”– is gelukkig ook niet helemaal waar.

Operation World signaleert dat de secularisatie in Nederland nog nooit zo groot is geweest. Minder dan 20 procent van de bevolking gaat met enige regelmaat naar de kerk en christelijke vrijheden staan steeds meer onder druk door antidiscriminatiewetgeving.

Het boek noemt tien gebedspunten voor Nederland. Zo worden lezers opgeroepen te bidden voor een terugkeer naar de christelijke wortels van het land, voor geestelijke vernieuwing en voor een Bijbels gefundeerd geloof. Ook is er meer bewogenheid nodig voor het heil van mensen, omdat het kerkelijk klimaat wordt beheerst door „apathie en gebrek aan geestelijk vertrouwen.” De Nederlandse kerken houden zich meer bezig met „dialoog dan met evangelisatie.”

Maar er zijn ook tekenen van hoop. Operation World noemt de migrantenkerken en de groei en kracht van pinksterkerken. Ook is er vooruitgang in het zoeken naar eenheid.

In de statistieken over wereldwijde religieuze trends springt Nederland er nergens echt uit. Wat het absolute aantal niet-religieuzen betreft, staat Nederland op de dertiende plaats: 7.803.758 mensen. China voert de lijst aan, met ruim 590 miljoen atheïsten.

Nog meer cijfers: de Verenigde Staten tellen de meeste christenen (ruim 246 miljoen), Afghanistan procentueel gezien de minste (0,05 procent). Het meest evangelicale land ter wereld is Kenia (48,9 procent).

De hindoes in India zijn het minst met het Evangelie in aanraking gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer