Kerk & religie

Christenen in Moldavië onder druk

Christenen in Moldavië krijgen steeds minder ruimte van de overheid. Een nieuw geval van inbeslagname van geestelijke lectuur toont dit aan. „Moldavië lijkt hiermee de trend te volgen die in Centraal-Aziatische landen als Kazachstan en Turkmenistan al langer merkbaar is.” Dat zegt stichting Friedensstimme.

Kerkredactie
29 April 2003 22:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

Zondag 20 april arresteerde de politie in Moldavië drie baptisten die een christelijke straatbibliotheek verzorgden in de plaats Bendery, in het zuiden van de voormalige Sovjetstaat. Op het politiebureau werden alle boeken van de bibliotheek geregistreerd. De drie christenen werden daarna vrijgelaten, maar de lectuur moest worden achtergelaten in het politiebureau.

De in beslag genomen lectuur bevond zich nog maar net in de straatbibliotheek. Drie weken eerder had de politie ook al alle boeken van deze bibliotheek in beslag genomen. Ook toen werden dezelfde drie baptisten gearresteerd. Op het politiebureau werden zij langdurig verhoord door de hoofdcommissaris van politie, W. I. Terepa. Hij ondervroeg hen vooral over de gang van zaken binnen de baptistengemeente waarvan zij lid zijn.

Na afloop van de ondervraging werden de baptisten onder gewapende begeleiding overgebracht naar een ander politiebureau, waar zij opnieuw werden verhoord. Ten slotte bracht men hen naar het ministerie van Staatsveiligheid. Hier kregen zij te horen dat ze weer in vrijheid werden gesteld, maar dat ze de lectuur niet terugkregen.

Hoewel de baptisten tijdens de verhoren meerdere malen vroegen naar de aanleiding voor de arrestatie en de inbeslagname, werd hun hierover niets meegedeeld.

Een reeks van soortgelijke voorvallen in Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan was voor Friedensstimme recent aanleiding op brede schaal aandacht te vragen voor deze groep vervolgde christenen. Friedensstimme stimuleert het schrijven van verzoekschriften naar nationale en lokale overheden van landen en plaatsen waar de verstoringen plaatsvinden. Edwin Baelde, woordvoerder van de stichting, meldt dat de afgelopen weken op grote schaal is gereageerd op deze oproep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer