Buitenland

Onduidelijkheid troef bij formatie België

BRUSSEL (ANP) – Het is onduidelijk hoe het verder moet met de kabinetsformatie in België, nu een compromispoging van voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA is mislukt. De Wever legde zondag een tekst voor aan de zeven onderhandelende partijen. De Vlaamse socialisten, christendemocraten en groenen zien in zijn voorstellen een goede basis om verder te praten. Maar hun Franstalige tegenhangers hebben er geen goed woord voor over.

18 October 2010 18:12Gewijzigd op 14 November 2020 12:11
Foto EPA
Foto EPA

De Wever bracht maandag verslag uit aan koning Albert II, die hem anderhalve week terug tot ‘verduidelijker’ had benoemd. De twee spraken ongeveer een uur met elkaar. Na afloop werd alleen meegedeeld dat de vorst dinsdag verdergaat met zijn consultaties. Het is niet bekend wie hij dan spreekt.

De formatie in België, die volgde op verkiezingen op 13 juni, heeft als inzet een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven. Dat is vooral een wens van de Vlaamse partijen, de N-VA voorop. Die laatste partij eindigde bij de verkiezingen als winnaar.

De Franstalige partijen zijn huiverig voor het verschuiven van macht van de federale overheid naar de deelstaten. Zij vrezen dat Wallonië en het grotendeels Franstalige Brussel dan nog verder zullen verarmen.

In zijn compromisvoorstel oppert De Wever onder meer om Vlaanderen en Wallonië bijna de helft van de inkomstenbelasting zelf te laten heffen. Ook stelt hij voor om de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen, zodat Franstalige inwoners van de Vlaamse randgemeenten van Brussel niet meer op een Franstalige lijst kunnen stemmen.

Al enkele uren na de presentatie van zijn tekst kwamen de Franstalige partijen met uiterst negatieve reacties. Zij vinden dat De Wever alleen de belangen van de Vlamingen probeert te behartigen.

De Wever, die op diverse punten water bij de wijn had proberen te doen, toonde zich maandag zeer teleurgesteld over dit vernietigende onthaal van zijn voorstellen. Ook de andere Vlaamse partijen noemden de scherpe aanvallen van de Franstalige partijen onverstandig.

Maandag leken de Franstalige partijen ietwat terug te krabbelen. Zij zeiden niets te willen weten van nieuwe verkiezingen, maar de gesprekken te willen voortzetten.

Mogelijk benoemt koning Albert een nieuwe bemiddelaar om de partijen toch weer om de tafel te krijgen. Het is ook denkbaar dat hij met de liberale partijen gaat praten. Die doen tot dusver niet mee aan de formatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer