Kerk & religie

Opening Lausannecongres: Alleen verzoening door het kruis

KAAPSTAD – God verzoent de wereld met Zichzelf door het kruis van Jezus Christus. „Daarom kan alleen God onze zonden vergeven en vergeten”, aldus de anglicaanse aartsbisschop van Uganda, Henry Orombi. „En alleen Hij heeft deze boodschap aan ons toevertrouwd.”

Kerkredactie
18 October 2010 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 12:10
John Stott. Foto IVP England/Walter Dirks
John Stott. Foto IVP England/Walter Dirks

Orombi sprak gisteren in Kaapstad (Zuid-Afrika) bij de opening van het Derde Lausanne Congres over Wereldevangelisatie, waaraan zo’n 4000 evangelicale christenen uit 197 landen deelnemen. De conferentie duurt tot zondag en heeft als thema: ”God was in Christus de wereld met Zichzelf verzoenende” (2 Korinthe 5:19).

De zendingsconferentie in Kaapstad is de derde op een rij. De Amerikaanse evangelist Billy Graham en de Britse theoloog John Stott stonden aan de wieg van het eerste wereldevangelisatiecongres, dat in 1974 in Lausanne (Zwitserland) plaatsvond. ”Lausanne II” werd gehouden in Manilla (Filippijnen) in 1989. Beide keren werden verklaringen aangenomen –het Lausanne Convenant en het Manilla Manifest– die de kerken wereldwijd opriepen ernst te maken met de verkondiging van het Evangelie en sociale gerechtigheid.

Ook het congres in Kaapstad moet uitmonden in een verklaring: de Cape Town Commitment, die uit twee delen bestaat. Het eerste deel, dat al gereed is maar nog niet openbaar gemaakt, is opgesteld door Chris Wright (Groot-Brittannië). Hij is daarin bijgestaan door een groep evangelicale theologen, onder wie Sinclair D. Ferguson en John Piper (Verenigde Staten), Atjih Fernando (Sri Lanka) en de anglicaanse aartsbisschop Peter Jensen (Australië). Het tweede deel van de Cape Town Commitment wordt opgesteld aan het einde van het congres. Uitgangspunten zijn de uniciteit van Christus en het gezag van de Schrift.

Volgens Lindsay Brown, internationaal directeur van de Lausannebeweging, biedt de verklaring een heldere definitie van het wezen en de roeping van de kerk. „Er is veel onduidelijkheid wanneer we spreken over evangelisatie en het Evangelie, vooral in de Westerse kerk. Er moet overeenstemming bestaan over de boodschap die we verkondigen. We hopen dat Kaapstad 2010 zal resulteren in een nieuwe oproep aan de wereldwijde kerk om te getuigen van Jezus Christus en van al Zijn onderwijs in de hele wereld.”

Stott (89) and Graham (91) brachten gisteren hun groeten over aan de deelnemers van Kaapstad 2010. „Ze verzekeren ons dat zij dagelijks voor het congres zullen bidden”, aldus de organisatoren in een persbericht. „Beiden zijn hoogbejaard, maar ze hebben nog niets van hun passie voor Christus en Zijn Evangelie verloren.”

Stott zegt in het bijzonder blij te zijn dat het Lausannecongres deze keer in Afrika plaatsheeft. „Ik bid dat jullie op een rijke wijze zullen delen in de zegen die God aan de kerk op dat continent heeft gegeven, maar ook in de pijn en het lijden van Zijn volk daar.”

De Noorse theoloog dr. Olav Fykse Tveit, secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken, was 15 jaar toen hij het Lausanne Convenant voor het eerst las, zei hij. „De boodschap was duidelijk: we moeten het Evangelie verspreiden. En dat is wat nu nog steeds gebeurt, iedere zondag, als er gelezen wordt, gepreekt en verkondigd. Dat is nodig, want de verzoening met God, met elkaar en met de natuur is te groot voor mensen als wij.”

De verhoudingen tussen de Wereldraad van Kerken, waarvan het hoofdkantoor in Genève (Zwitserland) staat, en de evangelicale Lausannebeweging waren in het verleden soms gespannen. Dr. Tveit wees erop dat er in Kaapstad veel vertegenwoordigers aanwezig zijn van kerken die bij de raad zijn aangesloten. „De werkelijke afstand tussen Genève en Lausanne is niet groot. Laten we het gesprek blijven voeren en van elkaar leren.”

De organisatoren van Kaapstad 2010 laten desgevraagd weten dat de Chinese afgevaardigden die vorige week hun land niet uit mochten om aan het congres deel te nemen, nog niet zijn gearriveerd. Het is niet duidelijk of zij toestemming zullen krijgen alsnog te komen.

Tot de Nederlandse afgevaardigden behoren onder anderen Annemarie Kool en Simon van der Vlies (Gereformeerde Zendingsbond), ds. J. Wessels (Evangelische Alliantie) en Wout van Laar (Nederlandse Zendingsraad).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer