Politiek

Vrouwen

Het wil maar niet vlotten met de emancipatie van ministersploegen. Diverse emancipatiedrijvers staan in elk geval op hun achterste benen nu de bemensing van het kabinet-Rutte/Verhagen bekend is. Drie van de twaalf bewindslieden zijn van het vrouwelijk geslacht, te weten Schippers (Volksgezondheid), Schultz van Haegen (Ruimte) en –naar alle waarschijnlijkheid– Van Bijsterveldt (Onderwijs).

11 October 2010 22:15Gewijzigd op 14 November 2020 12:06

Dat zijn er schandalig weinig, vindt burgemeester Jorritsma van Almere, zelf oud-minister en lid van de VVD. „De helft van de Nederlanders is vrouw en dat moet in de politiek te zien zijn”, foetert zij in het Algemeen Dagblad. Ook oud minister Maij-Weggen en Eurocommissaris Kroes zijn „ernstig teleurgesteld.” Voormalig hoofdredacteur van Opzij, Dresselhuys, spant qua negatieve kritiek de kroon: „Zo gaan we terug naar de middeleeuwen. En dat voor een jonge premier als Rutte, die zo gek is op zijn oude moeder.”

Het probleem bij Dresselhuys’ kritiek is dat er, om een of andere reden, naar Nederlandse kabinetten in de middeleeuwen nog weinig historisch onderzoek is gedaan. Daar moet zij zich dus maar eens op gaan storten.

Als wij ons dan ondertussen beperken tot een vergelijking met het nabije verleden, blijkt Rutte met 25 procent vrouwelijke ministers qua emancipatie nog aardig te scoren. Het kabinet met het hoogste percentage vrouwen ooit, was Balkenende II, te weten 31,25 procent. Het progressiefste kabinet aller tijden, dat van de PvdA’er Den Uyl, bleef met één vrouw steken op een schamele 6,25 procent.


Halalkipfilet

De islamisering van Nederland is nu ook al doorgedrongen tot het restaurant van de Tweede Kamer, constateerde PVV-Kamerlid Fritsma vorige week. Onaangenaam getroffen was hij door de aanblik van halalkipfilet in de schappen van het Kamerrestaurant. „Een signaal dat Nederland zich aanpast aan moslims”, aldus Fritsma.

De PVV fulmineerde verder tegen het ritueel slachten. „Dat is te gruwelijk voor woorden. We moeten dat niet aanmoedigen, en zeker niet met belastinggeld.”

Fritsma zou de zaak aankaarten bij het presidium van de Tweede Kamer. Hij werd daarbij gesteund door VVD’er Snijder. Zij heeft er op zich geen bezwaar tegen als er halalkipfilet wordt geserveerd, maar vindt dat er dan wel een normaal alternatief beschikbaar moet zijn.

Ook Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, sloot zich bij het verzet aan. Zij wil dat er bij het ritueel slachten een methode wordt gebruikt waarbij het dier bedwelmd wordt, in plaats van onverdoofd geslacht.

PvdA-Kamerlid en moslim Marcouch reageerde via Twitter op de onrust bij zijn collega’s van de PVV en VVD. „De partijen van VRIJHEID gaan nu ook bepalen wat u eet en in de schappen hebt.” Een woordvoerder van de Tweede Kamer was gauw klaar met de kritiek. Volgens hem heeft de leverancier beloofd een verantwoorde methode te gebruiken bij de rituele slacht. En het is beleid dat er verschillende soorten gerechten beschikbaar zijn voor de verschillende groepen in het Kamergebouw, aldus de zegsman. Daarmee is voor hem de kous af.


Nog niet jarig

Vandaag is het feest. Het CDA bestaat dertig jaar! De meeste partijen grijpen zo’n jubileum aan om een groots feest te vieren. Met speeches van oudgedienden, bekende hoogleraren, partijleider en partijvoorzitter. Een receptie en een mooi boek completeren het geheel.

Bij het CDA niets van dit alles. Tenminste tot op dit moment. Al maanden staat er op de CDA-website een banner waarin de viering wordt aangekondigd en dat in september de evenementen starten, maar tot nu toe is er geen mogelijkheid om door te klikken en dat terwijl de herfstmaand al achter ons ligt.

Toch is er al wel wat meer bekend. Het CDA wil voor het eind van dit jaar nog een partijbijeenkomst houden ter gelegenheid van het jubileum, maar het is nog niet duidelijk welke datum de christendemocratische achterban kan reserveren en wat hem dan zoal te wachten staat.

Verder zoekt de partij nog een moment om oud-partijleider en demissionair premier Balkenende te eren. Wellicht dat de christendemocraten dit combineren.

Het is op zich wel begrijpelijk dat de CDA-partijleiding even pas op de plaats maakt. De christendemocratie maakt turbulente tijden door. Tijdens de laatste Kamerverkiezingen op 9 juni werd de fractie bijna gehalveerd van 41 naar 21 zetels. Balkenende stapte op als politiek leider en ook partijvoorzitter Van Heeswijk verdween van het politieke toneel.

Waarnemend partijvoorzit-
ter Bleker kondigde een grondige analyse aan over de oorzaken van het verlies en over vernieuwing van de partij 
om de kiezersgunst te herwinnen.

Direct daarna ontstond een heftige discussie over de vraag of politieke samenwerking met de PVV wel of niet is geoorloofd. Dat leidde tot een emotioneel congres, vorige week zaterdag in Arnhem, waarbij een derde van de ruim 4000 stemmers zich uitsprak tegen het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV.

Vorige week werd bekend dat het tijdelijk boegbeeld van het CDA, waarnemend partijvoorzitter Bleker, ook vertrekt. Hij krijgt voor de bewezen diensten een staatssecretariaat. Ondertussen zit de partij opnieuw zonder partijvoorzitter.

Het CDA is nog lang niet jarig.


Agenda

In de Tweede Kamer bestaat de verwachting dat er deze week mogelijk nog een debat plaatsvindt over de regeringsverklaring. De gehele agenda is leeg geveegd en bij elke dag staat de mededeling: nader te bepalen.


Uitspraak van de week

„Als ik Verhagen intyp op mijn iPhone wil hij dat vervangen door ”verjagen”.”

Twitter van SP-Kamerlid Irrgang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer