Rutte op zoek naar ministers
DEN HAAG – Nog even en VVD-leider Rutte staat met zijn ministersploeg op het bordes. Aan het Binnenhof zingen al diverse namen rond van kandidaat-bewindslieden.
Voor de zes ministers die de VVD mag leveren, circuleren de volgende namen:
Algemene Zaken: Rutte.
Buitenlandse Zaken: Van Baalen of oud-topambtenaar Engering.
Veiligheid: Opstelten, Kamp of Rosenthal.
Volksgezondheid: Schippers.
Ruimte: Schulz van Haegen.
Sociale Zaken: de Arnhemse burgemeester Krikke of ABP-baas Sluimers.
Voor de zes ministers die het CDA mag leveren, worden de volgende personen genoemd:
Financiën: De Jager.
Binnenlandse Zaken: Donner.
Immigratie en Integratie: Verhagen (tevens vicepremier).
Onderwijs: Van Bijsterveldt (wordt echter ook genoemd als fractievoorzitter).
Defensie: Hillen of Verburg.
Economische Zaken: oud-topambtenaar Smit of toch Verhagen.
En dan zijn er natuurlijk nog de staatssecretariaten. CDA-voorzitter Bleker zou in zijn voor Landbouw, VVD’er Teeven voor Veiligheid.
Laatste stappen naar eerste ministerraad
DEN HAAG – Met de benoeming van VVD-leider Rutte tot formateur gaat de formatie de laatste fase in. Welke stappen volgen nog voordat zijn kabinet echt van start kan gaan?
AANZOEKEN BEWINDSLIEDEN: De belangrijkste taak van de formateur is het aanzoeken van de nieuwe ministers en staatssecretarissen. Rutte hoeft dat niet alleen te doen; CDA-leider Verhagen helpt hem. Ook PVV-fractievoorzitter Wilders, hoewel hij zelf geen ministers aanlevert, houdt een oogje in het zeil. Rutte zal met alle kandidaat-bewindslieden een gesprek voeren. De gesprekken gaan niet alleen over de nieuwe functie, maar ook over het verleden en de nevenfuncties van de aankomende bewindspersonen. Hun antecedenten worden gescreend door veiligheidsdienst AIVD.
CONSTITUEREND BERAAD: Als de personele bezetting van de nieuwe regering rond is, houdt het kabinet een zogeheten constituerend beraad. Daarin moet blijken of alle ministers afzonderlijk en gezamenlijk het regeerakkoord voor hun rekening nemen en wordt de portefeuilleverdeling afgerond.
BEËDIGING: Als alle ministersposten en staatssecretariaten zijn vervuld, gaat de nieuwe regeringsploeg –naar verwachting in de tweede helft van volgende week– naar Paleis Huis ten Bosch, waar de koningin het kabinet beëdigt. Daarna poseren de bewindspersonen op het bordes van het paleis.
REGERINGSVERKLARING: Als het kabinet officieel in functie is, stelt de nieuwe minister-president de regeringsverklaring op. Dat is een korte samenvatting van wat in het regeerakkoord staat. Die verklaring leest hij voor in de Tweede Kamer. Daarna vindt daarover een debat plaats met de fractievoorzitters. Alle ministers en staatssecretarissen zijn daarbij aanwezig, maar alleen de premier voert het woord.