Rotterdam ‘komt in beweging’
ROTTERDAM (ANP) – Het stadsbestuur van Rotterdam wil dat de komende vier jaar al zijn inwoners in beweging zijn. Rotterdammers die dat nu nog niet zijn, worden aan het werk gezet, volgen een opleiding of zijn op een andere manier actief in de stad.
Dat is de rode draad in het collegewerkprogramma dat burgemeester en wethouders donderdag presenteerden. De coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA zet vooral in op onderwijs en werkgelegenheid. In totaal moeten 20.000 mensen met een bijstandsuitkering verplicht aan het werk, eventueel vrijwilligerswerk. „Meer dan voorheen richten we ons op mensen die wel mee kunnen doen, maar niet willen. We dwingen hen weer actief te worden”, aldus het college.
Ook wordt geïnvesteerd in een goed sport- en cultuurklimaat, omdat hierin talent kan worden ontwikkeld, mensen gezond blijven en eigenwaarde wordt bevorderd, stellen burgemeester en wethouders. Om dit te bereiken wordt de komende periode geïnvesteerd in multifunctionele accommodaties. Daarin kunnen mensen niet alleen sporten, maar ook onderwijs volgen. Het gebouw is tevens een centrale ontmoetingsplek voor de wijk.
Op het gebied van onderwijs liggen de scores voor taal en rekenen over vier jaar significant dichter bij het landelijke gemiddelde, staat in het werkprogramma. Dat willen de bestuurders bereiken door te investeren in kwalitatief betere leraren, het versterken van basisvaardigheden, het vergroten van de betrokkenheid van ouders en een 100 procentverzuimaanpak.
Handhaving van de leerplichtwet wordt zo strak ter hand genomen dat Rotterdam ook bestuurlijke boetes wil uitdelen. Leerlingen die ‘s ochtends niet naar school komen, worden desnoods door stadswachten van bed gehaald. Het aantal nieuwe voortijdige schoolverlaters moet de komende regeerperiode jaarlijks afnemen met 10 procent. Tegelijkertijd wil de coalitie dat er in de stad meer hogeropgeleiden komen werken: jaarlijks 1,5 procent meer ten opzichte van het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.
Over vier jaar moet 64 procent van de Rotterdammers vanaf zes jaar sporten. Om dat te bereiken wordt onder meer het sportlidmaatschap van kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen vergoed. Het aantal schoolsportverenigingen wordt uitgebreid en toptalent wordt gestimuleerd en begeleid. „Dat doen we door bijvoorbeeld sport en studie te combineren, huisvesting te vinden en extra begeleiding aan te bieden.”