Binnenland

Rechtbank weigert eis specialisten

UTRECHT – Minister Klink mag het nieuwe vergoedingensysteem voor medisch specialisten verder uitwerken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.

Uit protest tegen het plan draaide een groot aantal specialisten in ziekenhuizen vandaag zondagsdiensten. De specialisten voerden alleen spoedingrepen en spoedbehandelingen uit.

Binnenlandredactie
6 October 2010 19:36Gewijzigd op 14 November 2020 12:02

De overheid wil kosten besparen door directies van ziekenhuizen voortaan te laten bepalen hoeveel een specialist die niet in loondienst is, voor zijn diensten krijgt betaald.

Minister Klink mag verder werken aan de gewraakte wetgeving, heeft de Haagse rechtbank woensdag bepaald in een kort geding dat een groep van 2400 specialisten had aangespannen. Deze groep, verenigd in stichting Bezorgd, eiste dat Klink eerst andere mogelijkheiden zou onderzoeken om tot kostenbeheersing te komen. De rechtbank noemde die eis prematuur, omdat het bezwaar van de stichting zich richt op een wetsvoorstel dat op zijn vroegst pas over ruim een jaar zal ingaan.

De wet moet ziekenhuizen meer greep geven op het werk en de beloning van specialisten die niet in loondienst werken, maar veelal in maatschappen hun diensten aanbieden. In totaal zijn ongeveer 6700 van de 12.000 specialisten in Nederland vrijgevestigd. Nu werken zij nog tegen vaste tarieven, die de overheid heeft vastgesteld, maar dat systeem leidt tot grote tekorten. De afgelopen jaren zijn er miljarden euro’s meer aan de specialisten uitgekeerd dan begroot was.

Daarom wil minister Klink, die zich gesteund weet door een Kamermeerderheid, naar een nieuw systeem. De verwachting is dat veel specialisten dan fors minder gaan verdienen. Nederlandse specialisten behoren tot de best betaalde artsen van Europa. Gemiddeld verdienen zij rond de 250.000 euro, met uitschieters naar vijf tot zes ton. In het nieuwe systeem zou het gros van de artsen (80 procent) ongeveer 180.000 euro per jaar mogen verdienen. Enkele uitschieters, de echte topartsen, krijgen maximaal 367.000 euro, inclusief een bedrag van 82.000 euro aan praktijkkosten.

De artsen zeggen geen bezwaar te maken tegen de verlaging van hun inkomens, wél dat, zoals zij zeggen, managers van ziekenhuizen gaan bepalen welke medische beslissingen moeten worden genomen.

Uit het regeerakkoord kan worden opgemaakt dat het beoogde kabinet de lijn van Klink wil doorzetten. De Orde van Medisch Specialisten oppert specialisten allemaal hetzelfde basissalaris te geven. Dat salaris kan vervolgens aangevuld worden met „prestatieprikkels.” Dit voorstel wordt eind dit jaar aan de leden voorgelegd.

De patiëntenorganisatie NPCF heeft een meldpunt geopend waar patiënten die vandaag door de actie werden gedupeerd, een klacht kunnen indienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer