Ziekenhuis Vlissingen beloofde ic „te vroeg”
DEN HAAG – Het bestuur van het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Zeeland heeft te hoge verwachtingen gewekt toen het vorig jaar toezegde dat de intensive care op de locatie van het ziekenhuis in Walcheren behouden zou blijven, maar was wel te goeder trouw.
Dat stelde minister Klink woensdagmiddag in een spoeddebat met de Tweede Kamer.
Klink was naar de Kamer geroepen, omdat eind september bekend werd dat de huidige plannen van het bestuur slechts voorzien in een „intensivecarefaciliteit” voor Vlissingen voor patiënten voor wie geen opname of operatie wordt verwacht; niet in een volwaardige afdeling intensive care, zoals het bestuur eerder had toegezegd.
De Kamer was daarover verontwaardigd, omdat er eerder dankzij een motie van SGP’er Van der Vlies was ingezet op het behoud van een volwaardig basisziekenhuis in Vlissingen.
Klink liet dinsdag al in een brief weten dat hij zich niet tegen de sluiting van de ic-afdeling in Vlissingen zal verzetten. Hij heeft begrip voor de redenering van het bestuur dat er financiële beperkingen zijn en dat een volwaardige ic gezien de bevolkingsdichtheid in Walcheren niet permanent kan worden bemand en dus niet aan de kwaliteitsvereisten voldoet. Ook wat het ministerie betreft gaat kwaliteit boven bereikbaarheid, aldus Klink in de brief.
De Kamer nam daarmee echter geen genoegen. Waardoor was hoogwaardige kwaliteit van het ziekenhuis in Vlissingen vorig jaar alleen gegarandeerd met een volwaardige ic-afdeling, en nu opeens met een intensivecarefaciliteit, vroegen de woordvoerders van VVD, PvdA en SGP zich af. VVD’er Zijlstra wilde van de minister weten of het bestuur soms „een salamitactiek” volgde: eerst een volwaardig ziekenhuis toezeggen, om vervolgens het ene na het andere onderdeel te schrappen.
Klink zei daarop dat het bestuur volgens zijn inschatting wel degelijk de intentie heeft gehad om op Walcheren een volwaardig ziekenhuis te realiseren. Wel trad het daarmee te vroeg naar buiten, oordeelde hij. „Men heeft eerst verwachtingen gewekt en is vervolgens pas nagegaan of die ook konden worden waargemaakt.”
Instrumenten om het behoud van een volwaardige ic op Walcheren af te dwingen, heeft hij niet, benadrukte Klink. Hij is ervan overtuigd dat de ambulances bij spoedritten binnen de wettelijk vereiste 45 minutennorm blijven, ook als de ic in Goes wordt geconcentreerd. „De kwaliteit van de zorg komt dus niet in het gedrang, terwij ik alleen maar kan ingrijpen als dat wel het geval is”, aldus Klink.
Hij liet verder doorschemeren dat behoud van de ic-afdeling in Vlissingen alleen is gegarandeerd als de Kamer besluit de 45-minuten norm aan te scherpen. Behalve het ADRZ zullen dan tal van kleine ziekenhuizen om geld aankloppen om hun ic-afdelingen permanent te bemannen, waarschuwde de minister, die ook benadrukte dat het regeerakkoord dat VVD en CDA vorige week overeenkwamen juist inzet op concentratie van ziekenhuiszorg, ook van ic’s.
Het College Sanering Zorginstellingen onderzoekt momenteel of het ADRZ de voorgenomen nieuwbouw van een locatie in de wijk Mortiere in Middelburg kan financieren. Is het antwoord ontkennend, dan verdwijnt mogelijk niet alleen de ic-afdeling, maar de hele Walcherse vestiging van het ziekenhuis. „Ik zeg tegen Zeeland: Ik kan en wil niet afdwingen dat in Vlissingen een basisziekenhuis blijft”, aldus Klink.