Marcussenorgel van Moerdijk naar Klundert
MOERDIJK – Het grote Marcussenorgel van de St.-Stephanuskerk in Moerdijk verhuist: naar het nabijgelegen Klundert.
Afgelopen zaterdag speelde Stephen Taylor, tot voor kort organist van het Marcussenorgel in de Utrechtse Nicolaïkerk, een concert in Moerdijk voor de in april opgerichte Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk. Taylor hield ook een lezing over de bijzondere kenmerken van de orgels van de Deense orgelbouwer Marcussen. Het bestuur van de stichting gaf een toelichting op de plannen om de benodigde middelen voor de verplaatsing van het orgel te werven.
Na 44 jaar moet het instrument een nieuwe bestemming krijgen, zei Lambert van Eekelen, vaste organist van de St.-Stephanuskerk en voorzitter van de Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk, tegenover BN/De Stem. „De firma Marcussen maakt de Rolls-Royce onder de orgels. Er is nu al veel belangstelling vanuit de orgelwereld. Zo worden er onder andere excursies georganiseerd omdat hier veel ruimte is om het orgel te bekijken.”
Omdat de Moerdijkse kerk op termijn verdwijnt, moet voor het orgel een nieuwe plek gezocht worden. Dat is de St.-Joannis Baptistkerk in Klundert geworden, een kerk die tot dezelfde parochie behoort. De verhuizing moet in 2013 z’n beslag krijgen. Pastoor Van Dirven is er blij mee. „Het is geweldig dat het orgel bij ons in de kerk komt. Zo blijft het toch dichtbij.” Voor de overplaatsing is een bedrag van 130.000 euro nodig, waarvoor nu de Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk is opgericht.
Zowel het grote als het kleine orgel van de Moerdijkse St.-Stephanuskerk is door de firma Marcussen gebouwd. Het laatste dateert uit 1962, het hoofdorgel werd in 1964 gerealiseerd. Het drieklaviers instrument telt 28 stemmen, het koororgel, dat voorlopig in Moerdijk blijft, telt vijf stemmen.
Meer informatie: www.marcussenorgel-moerdijk.nl