CZ onder vuur over publicatie ‘zwarte’ lijst
RIJSWIJK (ANP) – Zorgverzekeraar CZ ligt onder vuur omdat hij een lijst wil publiceren van ziekenhuizen waar de behandeling van borstkanker kwalitatief te wensen zou overlaten.
CZ wil met die ziekenhuizen geen zaken meer doen voor deze behandeling. De berichten zouden veel onrust en angst teweegbrengen bij (oud-)patiënten en hun familieleden.
CZ had de lijst met ziekenhuizen gisterochtend openbaar willen maken, maar brancheorganisatie SAZ ging naar de rechter. Donderdag bepaalde een rechter dat de zorgverzekeraar de lijst niet mag publiceren.
De zorgverzekeraar selecteert vooral op het aantal behandelingen dat op een bepaald gebied in een ziekenhuis wordt uitgevoerd. De gedachte is dat artsen die vaker een bepaalde behandeling doen, daardoor meer routine en kennis hebben.
Niet alleen ziekenhuizen laten van zich horen, ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mengde zich gisteren in de discussie. De IGZ is positief over het initiatief van CZ om bij het inkopen van zorg rekening te houden met de kwaliteit. Volgens haar kan die inderdaad verbeteren als artsen ingrepen vaker uitvoeren. Maar omgekeerd kan niet worden gesteld dat ziekenhuizen met minder behandelingen per jaar matige of onvoldoende zorg leveren. Daarbij kan de toepassing van CZ’s criteria leiden tot misverstanden en tot onnodige ongerustheid bij patiënten, meent de inspectie.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt dat CZ onzorgvuldig te werk gaat en zonder gedegen onderbouwing ziekenhuizen uitsluit. „Prima dat een verzekeraar eindelijk zijn rol pakt en niet alleen kijkt naar de kosten, maar ook werk maakt van kwaliteit. Maar de wijze waarop CZ dat doet, creëert heel veel onnodige onrust bij patiënten en bij medewerkers van ziekenhuizen”, aldus NVZ-voorzitter De Boer.
De NVZ vraagt zich af of er een wetenschappelijke basis is voor de stelling dat ziekenhuizen te weinig routine krijgen als ze weinig behandelingen op een bepaald gebied uitvoeren. „Het kan niet zo zijn dat iedere verzekeraar op basis van zijn eigen volumenormen kwaliteitsoordelen uitspreekt over geleverde zorg”, aldus De Boer.
Ook de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVVH) vindt dat CZ verkeerde normen hanteert. „CZ neemt het risico goede ziekenhuizen ten onrechte als matig neer te zetten. Patiënten worden bovendien nodeloos ongerust gemaakt.”