Consument

Mariëlle kookt appelcrumble

Appels liggen het hele jaar door voor het oprapen, dacht ik. Tot ik, niet eens zo heel veel jaar geleden, me ervan bewust werd dat appels in de loop van de zomer rimpelig worden en melig en zacht. Zeker als ze een dag of wat zijn blijven liggen. Ongeschikt om zo uit de hand op te eten (ons zoontje denkt daar anders over, maar hij houdt ook van kattenvoer).

1 October 2010 22:18Gewijzigd op 14 November 2020 11:59

Sinds ik de appelcyclus heb ontdekt, kan ik niet wachten op het najaar. Zeker dit jaar: het regende en regende maar en toch was het nog augustus. Verse appels, knapperig en sappig? Ho maar. Gelukkig stuitte ik vrij vroeg in het seizoen in de supermarkt op een kistje delbare estivals, een relatief nieuwe appelsoort. Ze waren snel veranderd in appelmoes en tot mijn verbazing was de moes veel frisser dan de goudrenettenmoes die ik meestal maak.

Inmiddels is er volop nieuwe oogst. Ook mijn favoriete appelkoopplek –een grote schuur nabij Paleis Het Loo met talloze appels in heel grote houten bakken– zwemt weer in de appels. In de 18e eeuw schijnen in deze schuur olifanten te hebben gestaan. Stadhouder Willem V woonde toen op Het Loo en op de plek waar nu tonnen appels liggen, was toen een menagerie, een soort oervorm van de dierentuin.

Ik ben vooral gecharmeerd van de bak waarin de kneusjes liggen. Vaak zijn ze helemaal niet zo erg gehavend (of alleen maar iets te klein), ze zijn net zo knapperig, fris en sappig als de rest en kosten nog geen euro per kilo. Dat vraagt om appeltaarten, appelmoes en appelcrumble.

Hier een gezonde variant van het kruimeltoetje. Met volkorenmeel, niet te veel suiker (appels zijn al zoet) en dadels en gember voor het idee. Wie niet van dadels of gember houdt, roert wat kaneel door de appels. Lekker met lobbig geslagen room of licht gezoete kwark.


Ingrediënten (nagerecht voor vier personen)

l 75 g tarwebloem

l 50 g volkorenmeel

l 50 g suiker

l 75 g boter

l 2 bolletjes stemgember

l 10 dadels

l 2 grote appels


Bereiding

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Snijd de dadels in kleine stukjes, snipper de gember en meng door de appelstukjes. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet vier kleine ovenschaaltjes in met boter. Schep het appelmengsel in de schaaltjes.

Meng bloem, volkorenmeel en suiker en voeg de in blokjes gesneden boter toe. Meng met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg eventueel meer boter of meer bloem toe. Bestrooi de ovenschaaltjes met het kruimeldeeg en bak de crumbles in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Reageer hier aan de scribent

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer