Warmte
Het is herfst en de dagen worden niet alleen beduidend korter, maar ook kouder. Op internet vind je rond deze tijd bij consumindergroepjes en op blogs altijd kleine wedstrijdjes van mensen die het aanzetten van de cv zo lang mogelijk uitstellen.
Er zijn dan ook wel wat tips en trucs, zoals overdag een trui aantrekken en ’s avonds een plaid over je heen als je op de bank zit. Overdag de gordijnen opendoen om de zon vrijelijk naar binnen te laten schijnen en ‘s avonds alle gordijnen weer dicht en kaarsen aansteken.
Voor mij is zo’n wedstrijdje niets. Ik ben een koukleum en functioneer absoluut niet wanneer ik het koud heb. De kachel is bij ons dan ook al verschillende keren aan geweest. Wij stoken een houtkachel. Dat is niet alleen heel gezellig, maar ook voordelig. We proberen altijd zo veel mogelijk gratis aan hout te komen en vaak lukt dat voor het grootste deel ook wel. Het is een kwestie van je ogen en oren goed openhouden, dan kom je regelmatig leuke partijtjes tegen. De meeste vind ik op Marktplaats.
Als we een partijtje hout gescoord hebben betekent dat: werk aan de winkel. Want hoe gezellig het stoken van een houtkachel ook is, het brengt wel heel wat werk met zich mee! Eerst moeten we met de aanhangwagen op stap om het hout te halen. Daarna moet het meestal gezaagd en/of gekloofd worden en dan ook nog netjes in de houthokken worden gestapeld. Het is altijd een hele klus, maar wel een erg gezellige. We doen het met z’n allen en vele handen maken licht werk.
Een tijdje geleden las ik het boek ”Leven van het land” van John Seymour. Ik las bij hem over het zelf maken van briketten van oude kranten. Een leuke tip die ik nooit eerder was tegengekomen. Ik ging via Google zoeken naar informatie en er blijkt zelfs een apparaat voor op de markt te zijn. Het is een soort pers waar je natte kranten in doet. Daarna pers je met het apparaat het vocht eruit, zodat je een mooie, langwerpige briket krijgt. De briket moet een week of twee drogen en daarna brandt hij net zo lekker als een houtskoolbriket. Dat is nog eens een interessante manier van recyclen!
Natuurlijk ging ik meteen op onderzoek uit om zo’n apparaat tweedehands te bemachtigen. Maar zelfs tweedehands blijken ze nog altijd een 25 euro te moeten kosten. Die briketten maken we dus maar zelf.
Ik vouw de krant eerst dubbel en daarna nog een keer. Het stuk dat ik dan over heb rol ik heel strak op. Ik maak de krantenrol nat en daarna ga ik erop staan om het overtollige water eruit te persen. Wat je overhoudt is een prachtig strakke krantenrol die na twee weken drogen dienst kan doen als brandstof. Ik heb ontdekt dan bij dunne (zomer)kranten er precies nog een leeg toiletpapierrolletje omheen past.
De briketten gebruik ik bij het aanmaken van de kachel. Ze branden verrassend lang.
Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt een eigen weblog bij over consuminderen.