Rutte oogst kritiek en waardering
DEN HAAG – Oppositiefracties en belangenorganisaties overladen de PVV/VVD/CDA-plannen voor de komende jaren met bakken kritiek. Kiezers zijn overwegend positief.
Het was te verwachten dat de linkse oppositiefracties in de Tweede Kamer geen spaan heel zouden laten van het regeer- en gedoogakkoord dat Rutte (VVD), Wilders (PVV) en Verhagen (CDA) donderdagmiddag presenteerden. Hoewel ingrijpende hervormingen in de sociale zekerheid, de zorg en op de woningmarkt achterwege blijven, zijn de meeste maatregelen en bezuinigingen die worden aangekondigd, onversneden rechts. De PvdA’er Cohen, zijn SP-collega Roemer en GroenLinksleider Halsema putten zich uit in superlatieven om aan te geven dat Nederland dit beleid in de komende jaren juist niet nodig heeft.
Zowel de oppositiepartijen als belangenorganisaties in het land keken argwanend uit naar mogelijke aantasting van rechten voor minderheden, in het bijzonder moslims. CDA en VVD blijken daar van de PVV te hebben gewonnen. De vrijheid van onderwijs en de vrijheid van godsdienst blijven onaangetast. Wel komen er strengere maatregelen om immigratie tegen te gaan en integratie te bevorderen.
Provinciale CDA’ers zijn over het algemeen erg ingenomen met de ingezette lijn. Ze vinden dat Verhagen een prima prestatie heeft geleverd door geen enkele aantasting toe te staan van grondwettelijke vrijheden. Het regeer- en gedoogakkoord doet de kansen voor het welslagen van het CDA-congres dat morgen in Arnhem plaatsvindt, stijgen.
CDA-Kamerlid Koppejan, die samen met zijn collega Ferrier, bezwaren heeft tegen samenwerken met de PVV, heeft laten weten dat hij niet uit de fractie stapt als een meerderheid van de partij voorstemt.
Belangenorganisaties doen precies wat van ze wordt verlangd, namelijk opkomen voor de belangen van hun branche. De werknemers zijn daarom tevreden over de voorgenomen maatregelen, hoewel ze wel graag enkele hervormingen hadden gezien (WW en ontslagrecht). Opmerkelijk is de verschillende benadering van FNV en CNV. De linkse vakcentrale is uiterst negatief en de christelijke evenknie gunt het kabinet het voordeel van de twijfel.
Een meerderheid van de Nederlanders is positief over de plannen en wil dat dit kabinet er komt. Op vrijwel alle punten inzake immigratie, inburgering en veiligheid is 70 tot 80 procent van de Nederlanders het eens met het gepresenteerde regeer- en gedoogakkoord. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond. Hij peilde ook specifiek onder CDA-kiezers. Daaruit blijkt dat bijna 80 procent van hen hoopt dat het congres instemt met de plannen.