Binnenland

„Geul of niet, Kampen blijft veilig”

KAMPEN – De inwoners van Kampen hoeven niet te vrezen voor hun veiligheid, of er nu wel of geen geul langs de IJssel wordt aangelegd. Dat zeiden deskundigen donderdagavond tijdens een speciale hoorzitting van de gemeenteraad over waterveiligheid in de stad.

Van onze correspondent
1 October 2010 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 11:58
Foto ANP
Foto ANP

Tijdens de zitting werden specialisten van Rijkswaterstaat, de Technische Universiteit Delft, het Centraal Planbureau (CPB), waterschap Groot Salland en de Deltacommissie gehoord over met name de gevolgen van de aanleg van een geul bij de IJssel. De zijtak zou ten zuiden van de stad komen te liggen.

Bij raadsleden heerst de nodige onvrede over de aanleg van zo’n bypass. In mei meldde het CPB dat het omliggende gebied fors onveiliger zou worden in de periode dat er nog geen sluizen in de zijtak zouden zijn gebouwd.

De regio wil de hoogwatergeul namelijk al aanleggen, maar het Rijk wil vermoedelijk pas na 2021 beslissen over de aanleg van de sluizen. Volgens het CPB is de vraag terecht of een versnelde aanleg zonder de sluizen verstandig is.

Bij een dijkdoorbraak na aanleg van een hoogwatergeul zullen er meer slachtoffers in Kampen vallen dan in de huidige situatie het geval is. Die berekening klopt, erkende woordvoerder H. Brouwer van Rijkswaterstaat, „maar de autoriteiten hebben de middelen om te voorkomen dat er bij een dijkdoorbraak slachtoffers vallen, bijvoorbeeld door tijdig te waarschuwen. Daar is in de rapporten geen rekening mee gehouden.”

De bypass zal op den duur nodig zijn, stellen deskundigen, met name om een groot gebied ten zuiden van de stad als gevolg van klimaatveranderingen in de toekomst veilig genoeg te houden.

De rijksmaatregel, mogelijk de grootste in het landelijke miljardenproject Ruimte voor de Rivier, is door regionale overheden aangegrepen om de geul op te nemen in een groter plan waarbij woningbouw mogelijk is.

Die integrale ontwikkeling werd gisteravond geroemd door W. Kuijken van de Deltacommissie. „Wat in deze regio aan plannen is ontwikkeld, is een voorbeeld voor ontwikkelingen op de lange termijn in ons land. Veiligheid staat daarbij voorop, maar als je dat kunt koppelen aan andere belangen, zoals ontwikkeling van natuur of woningen, dan is dat zeker efficiënter.”

Tegenstanders lieten weten bang te zijn voor de veiligheid in de stad. „Volledige veiligheid valt echter niet te garanderen”, zei dijkgraaf Dijk. „Wij leven in de delta van een aantal rivieren.”

Ook de mogelijke verhoging van het IJsselmeerpeil leidde tot veel vragen in Kampen. De stijging werd geopperd in het rapport uit 2008 van de Deltacommissie onder leiding van oud-minister Veerman. „Ik weet niet wat er met het peil in het IJsselmeer moet gebeuren”, zei Kuijken in alle eerlijkheid. „Als het peil hoger wordt, dan zijn er altijd nog de normen voor veiligheid die gehandhaafd moeten worden.”

De gemeenteraad van Kampen moet de komende weken conclusies trekken uit de hoorzitting. Vermoedelijk bespreekt de raad die conclusies in de vergadering in december.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer