Koningin Noor
Koningin Noor van Jordanië was tot en met donderdag in Nederland ter gelegenheid van de verschijning van haar boek ”Een leven in het teken van vrede”. Het verhaalt over haar huwelijk met wijlen koning Hussein tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten.
Koningin Noor, van vaderskant van Arabische afkomst, werd in Amerika geboren als Lisa Halaby. Zij trouwde in 1978 met koning Hussein van Jordanië en heette vanaf dat moment Noor al-Hussein, licht van (koning) Hussein. De Jordaanse koning overleed in 1999 aan lymfeklierkanker. De opbrengsten van haar boek stelt koningin Noor ter beschikking aan de Stichting Koning Hussein. Deze organisatie zet zich in voor vrede, duurzame ontwikkeling en onderling begrip tussen verschillende culturen.
In haar boek vertelt Noor (52) over haar wederwaardigheden met kinderen en stiefkinderen. De laatsten zijn menig, want Hussein trouwde drie keer eerder alvorens met haar in de echt verbonden te worden en had al acht kinderen.
Noor adoreerde haar man en dat blijkt uit het boek. Geen kwaad woord over Hussein, die qua cultuur toch ver van haar, de Amerikaanse vrouw, moet hebben afgestaan. Noor heeft de publiciteit nooit geschuwd. Daardoor weten we dat Hussein in haar ogen lief en dapper was, die op zijn tijd een grapje voor haar had.
Noor kwam uit een gegoede familie. Haar vader had zelfs een prominente functie in de regering van president Kennedy. Toen ze met de veel oudere koning huwde, moest ze zich aanpassen. Ze kreeg te maken met een traditioneel ingestelde omgeving die haar, ondanks de sluier die ze draagt, toch altijd is blijven zien als een Amerikaanse.
Haar memoires zijn in die zin uniek dat die een kijkje achter de schermen bieden van een koninkrijk dat een belangrijke rol speelt in het Midden-Oosten. Natuurlijk doet Noor niet echt een boekje open. Het conflict tussen haar man en diens broer Hassan blijft voor de lezer verborgen. Hussein was ruim vijftig jaar koning. Hassan was al in 1965 aangewezen om hem op te volgen. Dat gebeurde niet: Hussein benoemde zijn zoon Abdullah, nu koning van Jordanië. Sinds de dood van haar man vervult Noor de rol van koningin-moeder. Haar schoondochter Rania is de echte koningin.
Noor laat in haar boek talrijke staatshoofden en vorsten de revue passeren. Ze doet dat op een aardige manier. Van kwaadspreken houdt ze kennelijk niet en dat valt in haar te prijzen. De voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan was aan het einde van zijn ambtstermijn volgens Noor niet meer echt bij de tijd. Hij was niet meer in staat tot een echt gesprek, aldus Noor.
Over koningin Beatrix niets dan lof van Noor, die haar „een goede en trouwe vriendin” noemt. „Een van de warmste en vriendelijkste mensen die ik ken.” De Nederlandse Koningin en prins Claus toonden zich volgens Noor altijd zeer betrokken op Jordanië. Ze hebben volgens haar altijd veel begrip getoond voor de politieke, economische en sociale uitdagingen waarvoor het Jordaanse koningspaar werd gesteld.
Agenda
Prinses Margriet woont tot en met morgen in de Chileense hoofdstad Santiago de 17e Inter-Americaanse Rode-Kruisconferentie bij.
Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de Koningin wordt er vanavond een bijzonder Koninginnedagconcert gegeven in het Concertgebouw te Amsterdam. Het concert, dat alleen voor genodigden toegankelijk is, wordt uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, dat voor deze speciale gelegenheid onder leiding zal staan van Mstislav Rostropovich.
De Koningin viert haar 65e verjaardag met haar kinderen en het gezin van haar zus prinses Margriet op woensdag 30 april in Deventer en Olst-Wijhe.