Buitenland

Meer mensenrechtenschendingen in Zimbabwe

HARARE (ANP) – De mensenrechtenschendingen in Zimbabwe nemen toe. Aanhangers van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe gaan steeds vaker over tot geweld en intimidatie om tegenstanders van het bewind de mond te snoeren. Dat stelt een koepel van burgerrechtenorganisaties in het land in het zuiden van Afrika, die de inspraakrondes over de nieuwe grondwet in de gaten houdt.

29 September 2010 13:57Gewijzigd op 14 November 2020 11:56
Foto EPA
Foto EPA

De nieuwe grondwet moet het uitgangspunt worden voor vrije en eerlijke verkiezingen in 2011. Dat is onderdeel van de afspraken over democratische hervormingen, die twee jaar geleden zijn gemaakt toen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai een eenheidsregering vormden.

De samenwerking tussen beide partijen verloopt uiterst stroef. Het proces van grondwetherziening loopt al een jaar achter op schema. Pas in juni gingen de inspraakbijeenkomsten voor burgers van start. Netelige punten zijn onder meer het aantal ambtstermijnen van de president. De MDC-partij van Tsvangirai stelt voor om die te limiteren tot twee keer vijf jaar. Dat zou betekenen dat Mugabe, die al sinds 1980 aan de macht is, zich niet meer herkiesbaar mag stellen.

Mugabes partij Zanu-PF wil juist de post van premier afschaffen. Die functie wordt nu bezet door Tsvangirai.

Lokale burgerrechtenorganisaties en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn ernstig bezorgd over het democratisch gehalte van de inspraakrondes. De Mugabegetrouwen (leger, politie en jeugdmilities) intimideren de burgers met geweld en verhinderen aanhangers van de oppositie zich uit te spreken. De koepelorganisatie registreerde in augustus 2350 van dergelijke incidenten. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de 1550 gevallen in juli. Alleen al in en rond de hoofdstad Harare werden dertien bijeenkomsten geschorst wegens het geweld, waarbij één tegenstander van Mugabe om het leven kwam.

Premier Tsvangirai noemt het proces daarom ‘ongeloofwaardig en niet legitiem’. Hij stelt nu voor dat de partijen zelf gaan onderhandelen over de grondwet, zonder inspraak van burgers. Hij hoopt dat er volgend jaar mei of juni een referendum kan worden gehouden over de conceptgrondwet, gevolgd door verkiezingen. Maar veel Zimbabwanen vrezen een herhaling van de gewelddadige verkiezingen van 2008, waarbij tientallen MDC-aanhangers het leven lieten en velen gewond raakten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer