De koningin twittert toch
Koningin Beatrix twittert. Althans de Rijksvoorlichtingsdienst doet dat voor haar. Zaterdag ging het eerste berichtje het net op. De koningin lijkt aansluiting te willen zoeken bij de jongere generaties.
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft zaterdag de eerste Koninklijk Huis-tweet verstuurd. Via @KHtweets ( www.twitter.com/khtweets ) worden regelmatig berichten verzonden „over activiteiten van leden van het Koninklijk Huis in en voor Nederland en over andere actuele gebeurtenissen”, meldde de dienst zaterdag. De tweets worden ook gebruikt om geïnteresseerden te attenderen op berichten op de website van het Koninklijk Huis en op nieuwe video’s op het YouTubekanaal.
Het eerste bericht meldt dat koningin Beatrix zaterdag een kaars heeft aangestoken: „Koningin steekt vandaag kaars aan voor slachtoffers geweldsdelicten tijdens Dag Herdenken Geweldslachtoffers.” De koningin woonde zaterdagmorgen in het Metzo College te Doetinchem de tiende herdenkingsbijeenkomst bij van de Stichting Dag Herdenken Geweldslachtoffers. Deze bijeenkomst wordt jaarlijks gehouden voor de nabestaanden van slachtoffers van geweldsdelicten.
Zaterdagavond volgden de „Prins van Oranje en prinses Máxima” met een bericht: „Welkom aan alle volgers van KHtweets, we wensen iedereen een goede Burendag toe!” twitterden zij. Het prinselijk paar was zaterdag in Leusden, om er de vijfde Burendag bij te wonen in de straten Dinkelwijk en ’t Ruigeveld/ ’t Vlies.
Het aanmaken van een Twitterpagina is opvallend omdat koningin Beatrix in haar jongste kersttoespraak nog afstand nam van onpersoonlijk berichtenverkeer. „Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes. Onze samenleving wordt steeds individualistischer”, zo zei de koningin. „De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen, maar ze blijven op ‘veilige’ afstand, schuilgaand achter hun schermen. Wij kunnen nu spreken zonder tevoorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem. Domweg, grofweg emoties uiten is makkelijk geworden. Op spreken zonder respect wordt niemand meer afgerekend. Niet het vreemd zijn maakt de ander agressief, maar agressiviteit maakt de ander tot vreemde”, zo waarschuwde zij.
De kritiek was niet van de lucht. De koningin zou de aansluiting met de huidige tijd missen en niet weten wat er leeft. Het staatshoofd kreeg direct een profiel op de socialenetwerksite Hyves aangeboden en hoogleraren voorzagen haar toespraak van commentaar.
Wie de kersttoespraak goed leest, kan alleen maar concluderen dat de koningin zich zorgen maakt over de manier waarop sommige Nederlanders de moderne communicatiemiddelen gebruiken: om te kwetsen, zonder zichzelf persoonlijk bloot te geven. Zij roept op tot meer persoonlijk contact, meer meeleven.
Het aanmaken van een Twitteraccount door het Koninklijk Huis –vanmorgen hadden zich al meer dan 15.000 volgers gemeld– is waarschijnlijk gestimuleerd door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die alle mogelijkheden van internet lijken te benutten.
Steeds meer royals zoeken via internet de aansluiting met de jeugd en jongere onderdanen. Koningin Rania is al veel langer actief op Twitter. Zij begon in mei 2009 te twitteren ( www.twitter.com/QueenRania ). Al eerder had de Jordaanse koningin haar eigen kanaal op YouTube laten openen ( www.youtube.com/queenrania ). Het kanaal is intussen door honderdduizenden mensen bekeken.
Ook de Engelse koninklijke familie weet het wereldwijde web goed te benutten. De Windsors –althans hun voorlichtingsdienst– zitten op Twitter ( www.twitter.com/BritishMonarchy ), en op het videokanaal YouTube ( www.youtube.com/user/TheRoyalChannel ) doen zij het ook goed.
De Nederlandse koninklijke familie lijkt zich door de Jordaanse koningin te laten inspireren. In maart opende de Rijksvoorlichtingsdienst een –inmiddels populair– YouTubekanaal ( www.youtube.com/koninklijkhuis ), met actuele en historische filmpjes over de Oranjes.
Nu hebben de kanalen een officieel karakter. Het is interessant om te volgen hoe zich dat in de toekomst zal ontwikkelen. Wat als prinses Amalia zich actief op internet begeeft?