Binnenland

Arnhem stelt redding stadion uit

De Arnhemse voetbalclub Vitesse krijgt pas na afloop van de competitie duidelijkheid over het voortbestaan van de club.

ANP
25 April 2003 08:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

De Arnhemmers zijn daarbij niet volledig afhankelijk van de gemeente, maar kunnen ook zelf een belangrijke bijdrage leveren. Door niet te degraderen uit de hoogste afdeling van het betaalde voetbal vergroot Vitesse de eigen kansen aanzienlijk als de gemeenteraad in juni of juli een beslissing neemt over het reddingsplan.Gisteravond zou de raad al een oordeel vellen over het bijna 30 miljoen euro kostende plan. Maar omdat een eventuele degradatie van de club grote financiële consequenties zou hebben, nam de raad een motie aan om de inhoudelijke behandeling uit te stellen. Wel mag het gemeentebestuur de club geld lenen uit een al lopend krediet.

Vitesse staat momenteel in de eredivisie op de gedeelde zestiende plaats, een klassering die aan het eind deelname aan de nacompetitie zou inhouden. Bij degradatie zijn de kansen op een gunstig besluit vrijwel verkeken.

De motie tot uitstel werd aan het begin van de raadsvergadering ingediend door het CDA. Die partij en VVD, Leefbaar Arnhem en vrijwel de hele PvdA-fractie waren voor uitstel. Ze vinden ook dat er nog te veel vragen over het plan onbeantwoord zijn.

De besturen van stadion Gelredome en Vitesse reageerden opgetogen op het uitstel. Ze verwachten dat de kansen hierdoor groeien. Volgens demissionair Vitesse-bestuurslid J. Snellenburg is de komende maanden uit het gemeentelijk krediet ongeveer 1,5 miljoen euro nodig om niet failliet te gaan. Het bestuur van Gelredome zegt dat het stadion zich met eigen geld zeker nog tot de zomer kan redden.

Een deel van de fractie van de PvdA noemde het reddingsplan eerder al „gebaseerd op drijfzand. De financiële risico’s zijn levensgroot.” De PvdA-fractie bleek woensdagavond al verdeeld over dit onderwerp. Drie leden wilden wel instemmen met het voorstel van het college van B en W, drie anderen wilden dat niet.

Wethouder R. Gast garandeerde nog maar eens dat de gemeente geen gemeenschapsgeld aanwendt voor het reddingsplan. De gemeente leent het geld bij banken en sluist dat weer door naar de voetbalclub en stadion Gelredome. GroenLinks vindt echter dat zo’n constructie niet tot de kerntaken van het gemeentebestuur hoort.

De toekomst van het multifunctionele stadion Gelredome hangt samen met die van Vitesse. Het college van B en W wil het stadion en de omliggende grond voor 23,9 miljoen euro kopen. Stadion en club worden vervolgens ondergebracht in een nieuw te vormen holding, die ook verantwoordelijk is voor de exploitatie van het stadion. Vitesse, dat ook nog eens een doorlopend krediet van 5,4 miljoen euro krijgt van de gemeente, hoeft in die constructie geen hoge stadionhuur meer te betalen. Gelredome is tegenstander van de samenvoeging van club en stadion.

Voor aanvang van de raadsvergadering was er donderdag overigens een inspraakmogelijkheid, waarvan onder anderen demissionair bestuurslid Snellenburg gebruikmaakte. Diverse insprekers hielden de Arnhemse gemeenteraad voor dat Vitesse werkgelegenheid oplevert voor 130 mensen en dat er door de club en het Gelredome indirect nog eens honderden arbeidsplaatsen zijn gecreëerd. In totaal maakten zeventien mensen gebruik van de gelegenheid om hun mening te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer