Binnenland

VNG verzet zich tegen etnische registratie

DEN HAAG – Registratie op basis van etniciteit is niet wenselijk. Niet van Roma, Sinti of een andere bevolkingsgroep. Dat stelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag.

Regioredactie
24 September 2010 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 11:53
Stevica Nikolic-Djula, voorzitter van het Nederlands Roma-comite, donderdag met zijn kleindochters in Capelle aan de IJssel. Foto ANP
Stevica Nikolic-Djula, voorzitter van het Nederlands Roma-comite, donderdag met zijn kleindochters in Capelle aan de IJssel. Foto ANP

Volgens de VNG moet het om een adequate aanpak van problemen gaan. Bij een hoog schoolverzuim of het voortijdig verlaten van school moet worden ingegrepen, bijvoorbeeld door inzet van een leerplichtambtenaar. Als er sprake is van criminaliteit moet dat ook stevig worden aangepakt. Dat geldt zowel voor Nederlandse criminelen als voor mensen met een andere etnische afkomst, aldus de VNG.

De gemeenten proberen een antwoord te vinden op de zeer complexe maatschappelijke vraagstukken die spelen rondom de Romagemeenschap. De gemeenten zien de groep echter wel als burgers in hun gemeente en willen stigmatisering voorkomen, aldus de vereniging. Het aanleggen van lijsten met persoonsgegevens zonder uitdrukkelijke toestemming van betrokkenen draagt hier niet toe bij, zegt de VNG.

De gemeenten zeggen graag te willen overleggen met het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie om deze problematiek stevig aan te pakken.

Burgemeester De Vos van Nieuwegein zei donderdag dat het gemakkelijker moet worden voor gemeenten om de situatie rond Roma-inwoners in kaart te brengen. Als dat niet kan, moet de rijksoverheid geen informatie meer bij de gemeenten opvragen over deze gemeenschap, aldus De Vos.

De Vos, voorzitter van het Platform Romagemeenten, zegt niet te pleiten voor etnische registratie van Roma-inwoners, iets wat bij wet verboden is. Wel hoopt hij dat er binnen de privacywetgeving meer mogelijkheden komen om gegevens te registreren.

Dat is volgens hem nodig aangezien het Rijk hoge eisen stelt. „Als we subsidie willen, vraagt het ministerie om cijfers. Ze willen dan bijvoorbeeld weten hoeveel Romakinderen niet naar school gaan. Maar we mogen dat niet precies bijhouden. We zitten in een spagaat door de strikte privacywetgeving”, aldus burgemeester De Vos.

Volgens De Vos zijn diverse Romagemeenschappen niet voldoende geïntegreerd. De Nieuwegeinse burgemeester denkt dat de Roma het verst van de Nederlandse samenleving afstaan. Veel Romakinderen zouden niet naar school gaan of voortijdig van school worden gehaald.

In het platform Romagemeenten werken elf gemeenten en een stadsdeel samen aan de integratie van Roma in Nederland. Dat zijn Nieuwegein, Enschede, Oldenzaal, Veldhoven, Utrecht, Capelle aan den IJssel, Lelystad, Ede, Sittard-Geleen, Stein, Den Bosch en stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer