Zorgen over farmacie in Nederland
RIJSWIJK (ANP) – Bij twee Nederlandse farmaciebedrijven dreigen grote saneringen. Net als de 2000 mensen bij MSD/Organon in Oss, hangt sinds deze week 510 medewerkers van Solvay in Weesp ontslag boven het hoofd.
FNV Bondgenoten maakt zich ernstige zorgen en in de Tweede Kamer volgt op verzoek van de SP een debat over Solvay. „In Nederland blijft niet veel over aan farmaceutisch onderzoek en de ontwikkeling van medicijnen”, vreest Peter van der Put van FNV Bondgenoten.
De ontwikkelingen in de farmasector zijn zorgelijk, maar onvermijdelijk, stelt Ton Logtenberg, die te boek staat als een van de succesvolste wetenschappers en ondernemers op het gebied van immunologie en biotechnologie in Nederland. Hij stond aan de wieg van het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell. Momenteel bestuurt hij het biofarmaceutisch bedrijf Merus in Utrecht, waarvan hij oprichter is.
De reorganisatie bij Solvay wordt over twee jaar uitgesmeerd en volgt een jaar na de overname door het Amerikaanse concern Abbott. „Overnames gaan nu eenmaal gepaard met reorganisaties”, stelt Logtenberg. De overname past in de wereldwijde trend van multinationals die kleinere farmabedrijven overnemen. „Bedrijven kijken welke divisies zij dubbel hebben en waar hun interesses liggen en gaan dan schrappen.”
We kunnen wel krokodillentranen huilen, maar zo zit de wereld in elkaar, vindt Logtenberg. „Wil ons land floreren op dit gebied, dan moet er echt wat gebeuren met de bv Nederland.” Dat Amerikaanse multinationals de touwtjes in handen hebben, is geen toeval. Zo is de manier waarop het bedrijfsleven in de VS samenwerkt met excellente onderzoekers ongekend voor Nederlandse begrippen. Farmabedrijven vestigen zich met hun onderzoeksafdelingen in de buurt van de grote universiteiten zoals Harvard, zodat de toestroom van toptalent wordt gegarandeerd, ziet Logtenberg.
De ondernemer vindt dat de Nederlandse overheid meer moet investeren in kansrijke bedrijven. „Het is nu heel lastig om voor wetenschappelijk onderzoek innovatiesubsidie te krijgen. Je moet aantonen dat je op korte termijn omzet draait, terwijl dat vaak helemaal niet aan de orde is.” Logtenberg vindt dat de overheid moet inzien dat het nu eenmaal geld kost om een florerende farmaciesector in Nederland te ontwikkelen. Daarbij horen ambitieuze, maar wel selectieve investeringsplannen in de beste bedrijven die we hebben.
FNV Bondgenoten houdt ook de ontwikkelingen bij Crucell met grote vrees in de gaten. „Het bedrijf zit op dit moment ook in een grote overname. Dus hoe dat afloopt?” vraagt vakbondsman Van der Put zich hardop af. Een reorganisatie bij Crucell is echter het laatste waar Logtenberg aan denkt. „Johnson & Johnson is een partij die houdt van innovatie.”
Logtenberg vindt het jammer dat er mogelijk banen sneuvelen bij MSD en Solvay. „Maar wat mij betreft starten de onderzoekers allemaal een nieuw bedrijf.”