Nog steeds kloof Oost- en West-Duitsland
BERLIJN (ANP) – Ondanks de samenvoeging van Oost- en West-Duitsland twintig jaar geleden, bestaat er nog steeds een kloof tussen de landsdelen. De kloof wordt wel steeds kleiner, stelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag.
De Duitsers moeten ook nu nog de ,historische afstand en gebrek aan vertrouwen overwinnen’’, zei de minister in Berlijn. De eenwording, waarvan 3 oktober de twintigste verjaardag wordt gevierd, is volgens hem tot dusver „een succesverhaal met veel licht, maar uiteraard ook met schaduwzijden”.
Sinds de arme Oost-Duitse DDR en de rijke West-Duitse Bondsrepubliek opgingen in een nieuw land, zijn volgens de minister veel nieuwe wegen aangelegd in het oosten. Het welvaartspeil van de Oost-Duitsers is flink verbeterd. Zo zijn er veel minder werklozen. De gemiddelde levensverwachting van de Oost-Duitsers is de afgelopen twee decennia zelfs met meer dan vijf jaar gestegen en nadert het West-Duitse niveau. „De Duitse eenheid is volwassen geworden”, concludeerde De Mazière dan ook tevreden.
De minister wees er bovendien op dat steeds meer West-Duitsers naar Oost-Duitsland verhuizen. Kort voor en na de eenwording was er juist sprake van een uittocht van Oost-Duitsers naar het westen, waar meer banen waren. Waar er per saldo begin jaren negentig nog 350.000 mensen per jaar van oost naar west verhuisden, is dat nu afgenomen tot 50.000.
De Maizière is een neef van de eerste democratisch gekozen regeringschef in de DDR, Lothar de Maizière. Die presenteerde juist woensdag zijn boek ‘Ik wil dat mijn kinderen niet meer hoeven te liegen’ over de vroegere communistische DDR-staat. De oud-regeringschef zei daarbij dat de DDR geen rechtsstaat was, maar ook geen onrechtstaat. Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zelf een Oost-Duitse, weersprak dat. „De DDR was wel degelijk een onrechtstaat. Ze heeft een perfide druk uitgeoefend op iedereen die daar moest leven.”
De meeste Duitsers vinden het ondertussen wel tijd worden om de ´solidariteitstoeslag´ af te schaffen. De toeslag is een extra belasting ten behoeve van de opbouw van het oosten. Zelfs in Oost-Duitsland wil 45 procent af van deze heffing. Totaal wil 71 procent dat de heffing verdwijnt en 23 procent wil die juist behouden, zo bleek uit een peiling van weekblad Stern woensdag.