Koopkracht lager in 2011
DEN HAAG – De koopkracht van burgers zal volgend jaar licht dalen.
Omdat het cijfer een gemiddelde betreft, is onduidelijk wat de effecten zijn voor specifieke inkomensgroepen, meldde De Telegraaf dinsdag op basis van uitgelekte Prinsjesdagstukken.
Vorige week leek het er, nadat de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau (CPB) was uitgelekt, nog op dat de koopkracht redelijk op peil zou blijven.
Minister van Financiën De Jager overhandigt de stukken dinsdagmiddag in de Tweede Kamer, nadat de koningin de Troonrede heeft voorgelezen.
De lichte koopkrachtdaling –goed voor een gemiddelde inkomensachteruitgang van enkele euro’s per maand– wordt vooral veroorzaakt door de bezuiniging van 3,2 miljard euro die het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie dinsdag zullen aankondigen
In de achterliggende dagen lekten de bezuinigingsposten al uit. Vooral ambtenaren moeten inleveren, door onder meer loonmatiging. Ook wordt er bezuinigd op de zorg en de kinderopvang.
De bezuiniging kwam nadat D66-Kamerlid Koolmees deze zomer de regering in een breed gesteunde motie opriep rond Prinsjesdag 2010 te komen met bezuinigingsvoorstellen, omdat de overheidsschuld anders te veel zou oplopen. De 3,2 miljard euro was aanvankelijk al onderdeel van het crisispakket dat begin 2009 werd afgesproken, maar is uiteindelijk nooit bezuinigd omdat het kabinet ten onrechte had gerekend op het gelijkblijven van ambtenarensalarissen. Door de bezuiniging valt het overheidstekort nu 5 miljard euro lager uit op circa 23 miljard euro.
Het verlies aan koopkracht kan overigens nog flink hoger uitvallen als de rechtse coalitie, die momenteel in wording is, aantreedt. VVD en CDA willen –met gedoogsteun van de PVV– in totaal 18 miljard euro besparen.
Uit de CPB-cijfers die De Jager dinsdag overhandigt blijkt ook dat de economie dit jaar met iets meer kracht uit de recessie is geklommen dan was verwacht. Voor 2011 wordt de groei echter licht naar beneden bijgesteld.