„Vreemdelingenkinderen verder in verdrukking”
DEN HAAG (ANP) – De positie van kinderen in ons land is verbeterd, behalve de situatie waarin minderjarige vreemdelingen verkeren. Volgens het Jaarbericht Kinderrechten 2010 van Unicef en Defence for Children is de positie van ‘vreemdelingenkinderen’ zelfs op alle fronten slechter geworden.
Unicef en Defence for Children hebben de vrijdag voor Prinsjesdag tot ‘Kleine Prinsjesdag’ gedoopt om hun jaarbericht te presenteren. In de Ridderzaal waar dinsdag de koningin de troonrede voordraagt, schetst vrijdag al een kinderkoningin de stand van het land voor jongeren. Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en demissionair minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin zijn erbij.
Een aparte minister voor Jeugd en Gezin heeft volgens het jaarbericht een belangrijke bijdrage geleverd aan de betere positie van kinderen. Zo wordt gewezen op kortere wachtlijsten in de jeugdzorg, het recht voor kinderen op een advocaat tijdens een politieverhoor en de komst van een Kinderombudsman.
Daarentegen hebben Unicef en Defence for Children toenemende zorgen over minderjarige vreemdelingen. Zij stellen bijvoorbeeld dat het aantal alleenstaande kinderen in vreemdelingenbewaring bijna is verdubbeld van 160 in 2008 naar driehonderd vorig jaar. Het aantal minderjarigen zonder verblijfsvergunning langer dan vijf jaar in de opvang, steeg met 55 procent naar zevenhonderd. Ook worden kinderen die hier illegaal zijn belemmerd in het onderwijs.
Er is al langer kritiek over de behandeling van kinderen in het Nederlandse vreemdelingenbeleid, omdat die in strijd zou zijn met het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat driehonderd illegale kinderen vorig jaar in de cel zaten, is in de ogen van Unicef en Defence for Children vrijheidsberoving volgens het VN-verdrag.
Rouvoet stelde dat het vaak jongeren tegen de 18 jaar zijn met complexe (strafrechtelijke) problemen, die aangehouden worden door de vreemdelingenpolitie en niet willen meewerken. „Gelukkig is deze groep in de eerste helft van 2010 kleiner geworden”, zei hij.
Defence for Children kreeg dit jaar nog gelijk van het Europese Comité voor Sociale Rechten met een klacht over het op straat zetten van uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen. Daarop heeft de Tweede Kamer een ruimhartiger opvangbeleid geëist. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie verwacht nu door een nieuwe asielprocedure per 1 juli minder problemen met gezinnen.