Kerk & religie

Paus laakt agressieve secularisatie

EDINBURGH (ANP/AFP) – Paus Benedictus XVI heeft donderdag in een toespraak bij het begin van zijn vierdaagse bezoek aan Groot-Brittannië aangedrongen op „respect voor religieuze tradities” en gewaarschuwd tegen „agressieve vormen van secularisatie”.

16 September 2010 14:59Gewijzigd op 14 November 2020 11:48
Foto EPA
Foto EPA

De paus sprak in een Schotse residentie van de Britse vorstin Elizabeth II, het paleis Holyroodhouse in Edinburgh.

„Vandaag streeft het Verenigd Koninkrijk ernaar een moderne multiculturele samenleving te zijn. Moge het in deze uitdagende onderneming altijd respect behouden voor de traditionele waarden en culturele uitingen die de meer agressieve vormen van secularisatie niet langer waarderen of soms zelfs niet eens meer verdragen”, aldus de kerkvorst. „Laten we de christelijke fundamenten waar de vrijheden op steunen, niet verhullen.”

Zijn toespraak leek een van zijn naaste medewerkers, kardinaal Walter Kasper, te hebben geïnspireerd. Hij zei dinsdag in een vraaggesprek met de Duitse pers dat Groot-Brittannië op een Derde Wereldland leek en dat er „een heel agressieve vorm van neo-atheïsme in opmars is”. Kasper heeft ervan afgezien mee te gaan op het pauselijke staatsbezoek, officieel om gezondheidsredenen.

Koningin Elizabeth II ontving de paus in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Ze dankte de Rooms-Katholieke Kerk voor de rol die ze speelde bij het beëindigen van de bloedige twisten in Noord-Ierland. De vorstin zei dat het bezoek van de paus herinnert aan het gezamenlijke christelijke erfgoed.

In het paleis Holyroodhouse vertoefde ooit de rooms-katholieke Mary, bijgenaamd de koningin der Schotten (1542-1567). Zij werd destijds door veel rooms-katholieken op de Britse eilanden beschouwd als de wettige vorstin. Koningin Elizabeth I, dochter van de stichter van de Anglicaanse kerk Hendrik VIII, liet de Schotse kroonpretendente opsluiten en later ter dood brengen

Het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk is tevens hoofd van de Anglicaanse kerk. Rooms-katholieken werden door de Britse overheden lange tijd gemarginaliseerd en gediscrimineerd vooral in de periode 1688-1829. Het Verenigd Koninkrijk telt circa 62 miljoen inwoners waarvan nu naar schatting 6,8 miljoen rooms-katholieken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer