Vogels gevlogen na openstelling dijkwegen
ZEIST (ANP) – De provincie Zeeland moet nog eens goed bekijken of ze de onderhoudswegen langs de dijken bij de Oosterschelde en de Westerschelde wel gaat openstellen. Dat vindt Vogelbescherming Nederland, nu uit onderzoek blijkt dat openstelling slecht is voor de vogels.
Tegelijk met het versterken van de dijken langs de Wester- en Oosterschelde zijn de onverharde onderhoudswegen aan de buitenzijde van de dijk geasfalteerd. Op die manier kan onderhoud makkelijker plaatsvinden. De provincie wil deze wegen nu ook gaan gebruiken als fiets- en wandelpaden. Maar dat gaat ten koste van de vogels, aldus de Vogelbescherming vrijdag.
Een „flink aantal” gebieden wordt volgens de organisatie onbruikbaar voor de vogels. Uit onderzoek door Bureau Waardenburg, in opdracht van Vogelbescherming Nederland, blijkt dat het openstellen van al deze wegen voor recreatie negatieve consequenties heeft voor de vogels in dit gebied. „Een derde van deze gebieden wordt onbruikbaar voor vogels, mogelijk zelfs de helft”, aldus de Vogelbescherming.
„De wegen liggen pal langs de buitenberm van de dijk, die door watervogels wordt gebruikt als vluchtplaats bij hoogwater. Eenden en steltlopers gebruiken het droogvallende slik bij deze wegen als foerageergebied.” In de Westerschelde komen veertien van de zestien soorten steltlopers in de problemen, omdat ze bij hoogwater niet kunnen uitwijken naar andere gebieden.
„De Westerschelde is aangewezen als natuurgebied voor deze vogels, terwijl soorten als de strandplevier, bonte strandloper en zwarte ruiter het hier al niet goed doen.” Vogelbescherming Nederland roept de provincie op om per dijk kritisch te kijken naar wat mogelijk is.