Kerk & religie

Secularisatie terugkerend thema op synode van GG

ZEIST – De Gereformeerde Gemeenten beginnen volgende week aan hun generale synode 2010. Preses van de laatst­gehouden synode was ds. J. J. van Eckeveld. Welk element uit de synodeagenda springt er voor hem uit? „Dat we kerk zijn te midden van een geseculariseerde samenleving. Meer en meer kunnen we zien hoe ernstig de secularisatie kerk en samenleving ontwricht.”

Jan van ’t Hul
10 September 2010 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 11:44
Ds. Van Eckeveld: „In de achterliggende vijf jaar hebben meer dan 1100 doopleden de kerk verlaten, om nergens meer aan te doen. Het zijn wel ónze kinderen, ónze jongeren.”	Foto RD, Henk Visscher
Ds. Van Eckeveld: „In de achterliggende vijf jaar hebben meer dan 1100 doopleden de kerk verlaten, om nergens meer aan te doen. Het zijn wel ónze kinderen, ónze jongeren.” Foto RD, Henk Visscher

Synodepreses was de laatste vier synodes ds. Van Eckeveld. De predikant uit Zeist is ook voorzitter van het deputaatschap vertegenwoordiging en voorlichting, dat de gemeenten in de periode tussen twee synodes vertegenwoordigt.

De predikant wijst onder meer op het rapport van de Jeugdbond. „De Jeugdbond vraagt de synode zich te bezinnen op de ontwikkeling onder onze jongeren en de plaats die zij innemen in het kerkelijk leven. Jongeren groeien in toenemende mate op in een cultuur die is losgeweekt van God en van Zijn geboden. Ze leven in een wereld waarin alles draait om consumentisme en materialisme. De reformatorische zuil vertoont steeds meer scheuren. De grens tussen kerk en wereld vervaagt. Jaarlijks haken er ook veel jongeren af. In de achterliggende vijf jaar hebben meer dan 1100 doopleden de kerk verlaten, om nergens meer aan te doen. Het zijn wel ónze kinderen, ónze jongeren.”

Deze problematiek ziet ds. Van Eckeveld ook terug in het rapport van het deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg. „De Vluchtheuvel wordt steeds vaker geconfronteerd met de ingrijpende problematiek van seksverslaving. Het medium internet speelt daarbij een grote rol. Als kerk worden we indringend geconfronteerd met de ontwrichtende sporen die het moderne levensgevoel in de gezinnen trekt.”

De reformatorische zuil wordt bedreigd van twee kanten, zegt de predikant. „Door bedreiging van buitenaf en door uit­holling van binnenuit. Misschien is onze grootste nood wel dat onze waakzaamheid verslapt, dat we zo slaperig zijn geworden.”

Op de synode komt onder meer het rapport van de commissie Kerkelijke Eenheid en Verscheidenheid (KEV) aan de orde. In de achterliggende periode heeft deze commissie een aantal gesprekken gevoerd met kerken waarmee sprake is van geestelijke herkenning. Er zijn samen­sprekingen geweest met leden van de Hersteld Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Oud Gereformeerde Gemeenten. „Deze gesprekken zijn weliswaar in goede harmonie verlopen”, zegt ds. Van Eckeveld, „maar kerkelijke eenheid is er nog maar zo niet.”

De commissie KEV heeft de afgelopen drie jaar slechts eenmaal kunnen spreken met afgevaardigden van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGN). De synode van 2007 heeft in de richting van de GGN beleden dat er in 1950 (de schorsing van ds. R. Kok) en in 1953 (het ontslag van dr. C. Steenblok als docent aan de predikanten­opleiding) sprake is geweest van ernstige kerkordelijke fouten. „Daarover hebben we ons welgemeend leedwezen uitgesproken. De commissie van de GGN heeft aangegeven zelf een onderzoek te willen instellen naar de vraag of er tussen beide kerken sprake is van een leerverschil. Ook hebben ze aangegeven dat ze er het nut niet van zien om elkaar met enige regelmaat te ontmoeten. Wij zijn nu dus wachtende op hun bevindingen omtrent een eventueel leergeschil.” De synode­leden bespreken volgende week het voorstel om van de commissie KEV een deputaatschap te maken. „Een commissie heeft iets tijdelijks, terwijl het zoeken naar kerkelijke eenheid iets blijvends moet zijn.”

De synode zal deze maand twee dagen bijeenkomen, waarschijnlijk gevolgd door twee dagen in oktober. In deze vier dagen worden zo mogelijk alle rapporten behandeld, te beginnen met de verslagen van het curatorium, van de deputaatschappen vertegenwoordiging en voorlichting, kerkrecht, en van het kerkelijk weekblad De Saambinder. Bij de bespreking van de belangen van De Saambinder moet de synode een hoofdredacteur benoemen. Ds. A. Moerkerken legde deze functie neer per januari 2009. Het deputaatschap vroeg toen ds. G. J. van Aalst (reeds redacteur van De Saambinder) voorlopig als waar­nemend hoofdredacteur te functioneren.

Zouden er commissies moeten worden benoemd om nadere studie te verrichten naar onder­werpen waarover de synode­leden nader geïnformeerd willen worden, dan kunnen hun bevindingen worden besproken tijdens de laatste synodezitting in januari 2011.

De synode spreekt verder onder meer over de noodzaak van begeleiding van beginnende predikanten, over een voorstel om te komen tot een herstructurering van enkele deputaatschappen, over een vraag naar de wijze waarop in de catechese toerusting in de leer die naar de godzaligheid is vorm kan krijgen, en over een voorstel om een commissie te benoemen die het functioneren van de apologetiek binnen de Gereformeerde 
Gemeenten kan doordenken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer