Politiek

Paars plus scherpt AWGB aan

DEN HAAG – De partijen die wel aangeduid worden als paars plus –D66, PvdA, VVD en GL– willen met de SP zo snel mogelijk regelen dat christelijke scholen op geen enkele wijze meer een praktiserende homoseksuele docent kunnen weren.

Redactie politiek
9 September 2010 12:10Gewijzigd op 14 November 2020 11:43
Pechtold. Foto ANP
Pechtold. Foto ANP

Daarom hebben zij extra vaart gezet achter een door hen ondertekend initiatiefwetsvoorstel, dat zij met opzet deze week hebben ingediend. In de initiatiefwet, die dus een ruime Kamermeerderheid achter zich heeft, stelt eerste ondertekenaar D66-Kamerlid Van der Ham voor de zogeheten enkelefeitconstructie uit de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) te schrappen. Door die wetswijziging houden christelijke scholen geen enkele wettelijke grond meer over om eventueel een praktiserende homoseksuele docent te ontslaan.

„Wij gaan testen hoeveel invloed de SGP heeft op de rechtse coalitie”, zei D66-leider Pechtold woensdagavond in het EO-programma Moraalridders. Zijn partij is bang dat de VVD mogelijk haar handtekening onder het initiatief zal weghalen om daarmee gedoogsteun door de SGP aan het te vormen rechtse kabinet te ‘kopen.’ In het Kamerdebat van dinsdag met oud-informateur Opstelten kwam de mogelijkheid van gedoogsteun door de SGP uitvoerig aan de orde. Pechtold: „We zagen dat de invloed van de SGP op het kabinet misschien best groot wordt. Vandaar dat we ons initiatief nu snel hebben ingediend.”

Ook de kleine christelijke fracties plaatsen de recente actie van paars plus en de SP meteen in het licht van de formatie. Zo is CU-Kamerlid Slob „bijzonder benieuwd” hoe met name het CDA tijdens de onderhandelingen met VVD en PVV met deze thematiek zal omgaan. „Het gaat hier om heel fundamentele zaken, zoals de vrijheid van onderwijs en het eigen personeelsbeleid van scholen. Partijen die daaraan morrelen, zetten de boel op scherp.” SGP-leider Van der Staaij is „zeer ongelukkig” met de initiatiefwet. Hij hoopt „dat met name CDA en VVD, de partijen die waarschijnlijk straks weer met de PVV gaan praten, hier nog eens goed naar zullen kijken.”

Uit de toelichting op het wetsvoorstel blijkt overigens dat de indieners op termijn veel meer willen dan het schrappen van alleen de enkelefeitconstructie. Volgens hen mogen scholen van hun personeel geen volledige onderschrijving van de grondslag meer eisen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer