Alsnog meer scheidingen na recessie
RIJSWIJK (ANP) – Uit onderzoek van het CBS blijkt dat echtparen in 2009 terughoudend waren om uit elkaar te gaan. Financiële onzekerheid en een ingezakte woningmarkt hielden hen tegen. In 2010 zetten meer mensen toch de stap om te scheiden.
Volgens mediator en advocaat Hedda Schipper stelden vooral echtparen met een zogenoemde broer-zusrelatie de scheiding uit. „Tijdens de recessie vorig jaar was scheiden duur en besloten stellen door de zure appel heen te bijten. Nu zij de tijd hebben gehad om orde op zaken te stellen, gaan ze alsnog uit elkaar.” Twee tot drie jaar geleden was dat een heel ander verhaal. Stellen gingen toen makkelijker uit elkaar, aldus Schipper.
Nu de ‘echtscheidingsmarkt’ weer aantrekt, lijkt er een nieuwe trend in opkomst. Hoogleraar familie- en personenrecht Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit van Tilburg ziet dat sommige Nederlanders, in navolging van Amerikanen en Belgen, een echtscheidingsfeestje geven. „Het begin wordt groots gevierd dus waarom het einde niet? Dat is de redenatie achter het concept.” Vlaardingerbroek vindt dit een goede ontwikkeling. Volgens hem is het een feestje waard om op een goede manier uit elkaar te gaan. „Per slot van rekening is een feestje altijd leuker dan een dure rechtszaak.”
Advocaat Schipper waarschuwt voor de eventuele gevolgen van een dergelijk feest. Volgens haar moet het feest wel een gezamenlijk intiatief zijn en geen gelegenheid om elkaar de ogen uit te steken.
De gemiddelde ‘huwelijksleeftijd’ waarop mensen uit elkaar gaan, is tussen de vijf tot negen jaar. „Echtparen in deze cruciale levensfase hebben vaak kleine kinderen waardoor er binnen het gezin veel stress ontstaat. Hun rol van minnaar verandert in die van ouder. Veel stellen overleven deze verandering niet”, zegt Schipper. Zes op de tien scheidende paren in 2009 had minderjarige kinderen, aldus de cijfers van het CBS.
De hoogleraar familie- en personenrecht van de Universiteit van Tilburg ziet ook een andere trend in het huwelijksverkeer. „Stellen zullen in de toekomst minder snel trouwen. Daarmee daalt ook het aantal echtscheidingen”, verwacht hij. „Het aantal samenwoners en stellen die buiten een huwelijk een kind hebben, groeit.”