Vloerbedekking met voelsprieten
Niet alleen politici zien graag ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen; meestal willen ouderen dat zelf ook. Een schrikbeeld is wel: Als ik val, wat dan?
De alarmknop die bij veel ouderen aan een koord om de nek bungelt, heeft meer dan eens zijn nut bewezen. Toch is er een maar. De patiënt moet wel bij kennis zijn om alarm te kunnen slaan. Daar komt bij dat veel mensen de pieper in bad- en slaapkamer lang niet altijd bij de hand hebben.
SensFloor kent dat probleem niet. Het ondertapijt zelf trekt aan de bel als er iemand op de grond ligt. De intelligente vloerbedekking merkt feilloos het verschil tussen lopen, staan en vallen en slaat wanneer nodig alarm. Maar het ondertapijt kan meer. ’s Nachts het licht aandoen bijvoorbeeld zodra iemand uit bed stapt. Stukken veiliger dan in het donker tastend de weg naar het toilet zoeken.
Wanneer een demente bejaarde in zijn eentje het huis verlaat, gaan er eveneens alarmbellen rinkelen. Een milde vorm van toezicht, vergeleken met privacygevoelige camerabewaking.
Het ondertapijt heeft zijn intelligentie te danken aan een aantal chips dat in het weefsel zitten ingebakken – vier per vierkante meter. In het hart van acht driehoekige sensorgebieden, die met elkaar een vierkant van 50 bij 50 centimeter vormen, zit een minicomputertje (zie afbeelding). Als het hart van een bloem, met acht bloembladen eromheen.
De elektronische componenten registreren continu de druk in de sensorgebieden en sturen die informatie draadloos naar een computer, of eventueel naar een lichtschakelaar. De software herkent het verschil tussen een normaal looppatroon en een val en merkt wanneer iemand ongewoon lang ergens blijft zitten. In die gevallen stuurt hij automatisch een bericht naar een alarmcentrale.
De op textiel aangebrachte printplaat –want dat is SensFloor in wezen– is uiterst gevoelig. Hoogpolig tapijt, parket en laminaat vormen geen onoverkomelijke barrière. Zelfs een systeem onder plavuizen ligt in het verschiet. Het ondertapijt ligt dan ingebed in een speciaal daarvoor ontwikkelde tegellijm.
Het aanbrengen van SensFloor is een kostbare aangelegenheid, zeker als hij onder de bestaande vloerbedekking moet komen liggen. Het alarmsysteem lijkt daarom vooral iets voor verzorgingshuizen.
Wie van de ene op de andere dag hulpbehoevend wordt, kan geholpen zijn met een SensFloor Mat. Het vloerkleed –met afmetingen van 50 x 100 of 100 x 100 centimeter– doet in wezen hetzelfde als het ondertapijt, maar dan alleen op plaatsen waar dat het meest noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor het bed, in de badkamer en bij de buitendeur.
De leverancier van SensFloor ziet nog meer mogelijkheden. Een NaviFloor bijvoorbeeld, die via zendertjes in de vloer karretjes naar de juiste afdeling in een zorginstelling leidt: met maaltijden, medicijnen en schoon en vuil wasgoed.