Buitenland

Jeruzalem: druk op de woningmarkt

Op het eerste gezicht lijkt het huren van een huis in Israël een stuk gemakkelijker dan in Nederland. Iemand die een woning wil huren, doet dat gewoon. Geen woningnood, geen ellenlange wachtlijsten, geen bureau­cratische hindernissen die genomen moeten worden. 
Een contract laten klaar­maken, handtekening eronder en de verhuiswagen bellen.

Alfred Muller
7 September 2010 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 11:41
Foto EPA
Foto EPA

Natuurlijk, een huis moet eerst worden gezocht. Er zijn personen en bedrijven die onderkomens aanbieden. Deze bemiddelaars, die daarvoor soms niet meer dan een korte cursus hebben gevolgd, bieden namens eigenaren huizen 
aan. Ze adverteren met ‘hun’ woningen in kranten, op borden langs de weg of op internet. Bij een deal krijgt de bemiddelaar een maand huur van zowel eigenaar als huurder.

Helaas zijn er de afgelopen jaren in Jeruzalem grote problemen ontstaan op de huizenmarkt. Deze treffen zowel kandidaat-huurders als -kopers. Buitenlanders hebben namelijk en masse huizen opgekocht in de heilige stad. Projectontwikkelaars wakkerden met steun van de gemeente Jeruzalem het probleem bovendien nog verder aan door in het centrum van de stad volop luxueuze woningen voor ’s werelds rijksten te bouwen.

De woningen zijn bedoeld als vakantiehuis voor buitenlanders. Een paar weken per jaar –rond Pesach (het Joodse Pasen) en het Loofhuttenfeest– zijn ze bewoond. De rest van het jaar staan ze leeg. De eigenaren verhuren de woningen niet. Speciale bedrijfjes moeten voor het beheer zorgen of uitrukken bij inbraakalarm.

De prijzen stijgen en stijgen. Iemand die in Jeruzalem een huis zoekt, verkeert na een paar dagen niet zelden in een geschokte toestand. De reactie is dan: „Dat iemand zo’n hoog bedrag durft te vragen voor zo’n kippen­hok.”

Als Israëliërs nog kans zien een huis te betalen in de hoofdstad, is dat meestal in een van de buitenwijken. Anderen worden gedwongen de stad te verlaten. Dit is een van de redenen dat Jeruzalem zijn Joodse inwoners verliest.

Graag zou ik wat meer bureau­cratie zien. Die zou ervoor moeten zorgen dat buitenlanders die in Jeru­zalem huizen kopen, gedwongen worden er het grootste deel van het jaar te wonen of de woningen te verhuren aan mensen die genoeg van de stad houden om er te wonen.

De gemeente Jeruzalem 
probeert de buitenlandse woningeigenaren ervan te overtuigen hun huizen te verhuren. Maar als zij dat al zouden doen, wie is er dan in staat de huur op te brengen voor deze luxueuze appartementen?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer