Binnenland

Doodstraf voor Nederlanders in Thailand

Twee Nederlandse mannen zijn in Thailand ter dood veroordeeld omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan drugsdelicten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

ANP
18 April 2003 20:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

Het ministerie heeft protest tegen het vonnis aangetekend. Een advocaat van het duo dient bij de Thaise justitie een cassatieverzoek in.

Het gaat om E. Tang en A. Yang, twee Rotterdammers van Chinese komaf. De twee werden op 3 april door de rechter ter dood veroordeeld. Buitenlandse Zaken heeft, daags na de uitspraak, de Thaise ambassadeur ontboden om protest tegen het vonnis aan te tekenen.

„Nederland is, ongeacht of de twee nu wel of niet schuldig zijn, tegen doodstraffen”, aldus een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. „We hebben onze zorg over het vonnis uitgesproken en het Nederlandse standpunt duidelijk gemaakt.” Thailand heeft nog niet op het protest gereageerd.

Het ministerie bekostigt een advocaat voor de Nederlanders. Het gaat om een raadsman die veel ervaring heeft met het verdedigen van ter dood veroordeelden. De advocaat dient een verzoek tot cassatie in en heeft gevraagd of de enkelketens, waaraan de mannen zijn vastgeklonken, af mogen.

Het ministerie houdt er rekening mee dat de mannen, in afwachting van het cassatieverzoek, lang in onzekerheid blijven. „Over het algemeen duurt het ongeveer 2,5 jaar voor er uitsluitsel is over een verzoek”, aldus de woordvoerster.

Het ministerie tekende eerder dit jaar al protest aan bij Thailand in verband met de Nederlander Machiel Kuijt, die al geruime tijd in dit land gevangenzit. Kuijt werd zes jaar geleden in Thailand opgepakt op verdenking van drugshandel. In maart 2002 sprak de rechtbank in Bangkok hem vrij, maar de Nederlander bleef vastzitten in afwachting van het hoger beroep dat het Thais openbaar ministerie aantekende.

Familieleden van Kuijt spanden een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat omdat ze meenden dat het land te weinig deed om de gevangene vrij te krijgen. De rechter wees die eis af, maar bepaalde wel dat de staat alle mogelijkheden moet benutten om te bewerkstelligen dat Kuijt op korte termijn vrijkomt. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken heeft zijn Thaise ambtgenoot Sathirathai een brief geschreven waarin hij vraagt om zijn vrijlating.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer