Nabestaanden eisen eigen onderzoek OM
AMSTERDAM (ANP) – De nabestaanden van Srebrenica eisen dat politie en Openbaar Ministerie in het aangekondigde feitenonderzoek naar Dutchbat, zelf aan de slag gaan met het ondervragen van getuigen. Hun advocaat, Liesbeth Zegveld, heeft dit in een brief aan de hoofdofficier van justitie in Arnhem geschreven.
Hasan Nuhanovic, tijdens het drama tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic (elektricien van Dutchbat) hebben de aangifte gedaan. Hun aanklacht is dat de Nederlandse militairen in juli 1995 hun familieleden overdroegen aan de Bosnische Serviërs, die hen hebben vermoord.
Het Nederlandse bataljon moest in Srebrenica de moslims beschermen. Op 11 juli 1995 viel de enclave echter in handen van de Bosnisch-Servische vijand, die vervolgens achtduizend vooral moslimmannen en -jongens vermoordde.
Het OM in Arnhem liet vorige maand weten dat het een feitenonderzoek naar Dutchbat begon naar aanleiding van de aangifte van de nabestaanden tegen onder anderen toenmalig overste Thom Karremans, destijds commandant van Dutchbat. Behalve tegen Karremans is de aangifte ook gericht op zijn plaatsvervanger Rob Franken en tegen personeelsfunctionaris Berend Oosterveen.
Zegveld is bang dat politie en justitie hun onderzoek zullen baseren op historische en politieke rapporten over de val van Srebrenica. „De informatie en conclusies die hierin zijn neergelegd, zijn niet geschreven als basis voor een strafrechtelijk onderzoek”, constateert ze. „Niet alleen ik, maar ook het gerechtshof in Den Haag heeft die conclusie getrokken.”
Volgens de advocaat kunnen voor het onderzoek naast nabestaanden van slachtoffers ook andere direct betrokkenen worden ondervraagd. Verschillende hebben hun hulp voor dit onderzoek aangeboden, zegt ze. Zegveld wijst onder meer op voormalig woordvoerder van het ministerie van Defensie, Bert Kreemers, die bereid is om een verklaring af te leggen over wat hij weet over het lot van Rizo Mustafic.
Kreemers zegt zelf dat hij kan verklaren dat uit een telefoontje van een journalist destijds bleek dat niet alle lokale krachten van Dutchbat uit de gevallen enclave waren meegenomen. „Mustafic bleek niet meegenomen te zijn naar Zagreb. Toen is aan toenmalig minister Joris Voorhoeve meegedeeld dat ‘dit foute boel was”', citeert Kreemers uit zijn boek De achterkant van de maan.
Het OM beraadt zich of het wil reageren.