Methaan etende bacteriën beperken uitstoot broeikasgas
Methaan etende bacteriën die leven op veenmossen komen wereldwijd voor. De bacteriën consumeren een groot deel van het geproduceerde methaan, waardoor de methaanuitstoot in veengebieden wereldwijd wordt verlaagd.
Dat maakten onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht en het NIOZ afgelopen week bekend in Nature Geoscience.
Hoogvenen stoten veel moerasgas uit dat voor een belangrijk deel bestaat uit het broeikasgas methaan. Een groot deel van het gas wordt echter ter plekke geconsumeerd door bacteriën, die in en op veenmossen leven.
De onderzoekers toonden aan dat de bacteriën het gas omzetten in koolstofdioxide (CO2), een broeikasgas dat veenmos vervolgens inbouwt in vetzuurmoleculen en bladgroenkorrels. Deze symbiose verhindert dat het gas in de atmosfeer terechtkomt.
De wetenschappers verzamelden veenmossen op tien verschillende locaties, van Siberië tot Patagonië in Zuid-Amerika. Ze ontdekten overal op aarde verschillende soorten bacteriën die actief zijn in symbiose met veenmossen, en methaan omzetten in CO2. De snelheid daarvan nam toe bij oplopende temperaturen, maar in veenmossen in Noord-Siberië had de omzetting ook nog bij 0 graden plaats.