College Geldermalsen bijt weer in het stof
GELDERMALSEN – Géén aanpak van het stationsgebied. Dat was de inzet van de collegepartijen in Geldermalsen. Maar nu er een miljoenenclaim dreigt, kiest het college eieren voor zijn geld.
„We kunnen niet anders”, liet wethouder Van Meygaarden gisteren weten. Als het college de plannen afblaast, hangt de gemeente een miljoenenclaim van projectontwikkelaar Dura Vermeer uit Houten boven het hoofd.
De gemeente is al meer dan tien jaar bezig met de plannen voor de stationsomgeving. De bouw van circa honderd woningen en 8400 vierkante meter aan zorgvoorzieningen, commerciële functies en horeca moeten zorgen voor een verbetering van het stationsplein en de directe omgeving.
Het plan is vanaf het begin omstreden geweest. Zo verenigden meer dan 200 omwonenden zich in de Vereniging Stationsomgeving, terwijl ook de plaatselijke politiek verdeeld is.
Vandaar dat het plan uitgroeide tot een van de grote items van de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen voorjaar. De nieuwe coalitie, bestaande uit Dorpsbelangen, VVD en D66, vond na 3 maart dat alles anders moest in de fruitgemeente. Zo moesten projecten zoals de aanleg van de Tweede Lingebrug en de aanpak van de stationsomgeving worden teruggedraaid.
Het realiseren van die trendbreuk blijkt niet eenvoudig. Voor het zomerreces bleek uit een ambtelijke notitie dat het afblazen van de aanleg van de Lingebrug „desastreuze gevolgen” zou hebben voor de gemeente omdat de brug noodzakelijk is om een verkeersinfarct in Geldermalsen te voorkomen.
Het college durft het niet aan om de overeenkomst tussen het oude college en Dura Vermeer –ondertekend op 2 maart; één dag voor de verkiezingen– terug te draaien, zo maakten B en W afgelopen weekeinde bekend. De projectontwikkelaar heeft zich schriftelijk beklaagd over het coalitieakkoord, waarin de gemaakte afspraken en de belangen van het bedrijf „op grove wijze” worden geschonden.
Als het college inderdaad afziet van de bouwplannen rond het station, eist Dura Vermeer een forse schadeclaim. Het bedrijf heeft inmiddels 3,6 miljoen euro aan kosten gemaakt en verwacht dat dit bedrag minimaal nog zal verdrievoudigen.
Het college kiest eieren voor zijn geld, ziet af van een langdurige juridische procedure en stelt de raad voor de bestaande plannen alsnog uit te voeren. De voormalige coalitiepartijen PvdA, CDA en SGP juichen dat toe, al laat CDA-voorman Doeland wel weten „stomverbaasd” te zijn door deze manoeuvre. „Men heeft tijdens de verkiezingen grote woorden gebruikt, van alles en nog wat lopen toeteren en beloften gedaan aan de kiezers. Nu blijkt dat men niet wist waar het over ging.”
De coalitiepartijen hebben begrip voor de moeilijke situatie waarin het college zich bevindt. Toch lijken de drie partijen zich niet neer te leggen bij het „nieuwe realisme” van hun wethouders. VVD-fractieleider Van de Water: „Het was een van de grote items van de verkiezingen. De mensen hebben ons niet voor niets gekozen. We kunnen dit onderwerp een paar maanden later niet laten vallen. We gaan het akkoord gewoon uitvoeren.”
SGP-fractieleider Van Maanen complimenteert het college met de afweging die het maakt. „Hij die zichzelf overwint, is sterker dan degene die een stad inneemt. We kunnen de inwoners niet belasten voor zaken die niet gerealiseerd worden.” Anderzijds maakt hij zich zorgen over de „ramkoers” van de coalitiepartijen. „Straks stemmen ze hun eigen college weg.”