Buitenland

Syrië wil M-Oosten vrij van ABC-wapens

Syrië introduceerde woensdag een Arabische resolutie in de VN-Veiligheidsraad die alle massavernietigingswapens in het Midden-Oosten verbiedt. De resolutie is duidelijk gericht tegen Israël, dat over kernwapens beschikt.

Van onze correspondent
17 April 2003 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

„Zo’n resolutie kan een belangrijke rol spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten”, zo verklaarde de Syrische VN-ambassadeur Mikhail Wehbe in New York. Hij kreeg bijval van zijn Amerikaanse collega John Negroponte, zij het met een belangrijke kanttekening.

„Ook wij zijn voor verwijdering van alle massavernietigingswapens in het Midden-Oosten. Maar onze eerste zorg is voorlopig Irak. Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat Syrië zelf ook beschikt over chemische en biologische wapens”, aldus Negroponte. Hij herhaalde een beschuldiging die al eerder door president Bush en prominente Amerikaanse kabinetsleden was geuit, maar die door Damascus stelselmatig wordt ontkend.

Amerika’s minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, wil deze kwestie plus de steun van de Syrische regering aan gevluchte leden van het regime van Saddam Hussein in Damascus bespreken met de Syrische leiders. Dat zei hij woensdag tijdens een interview met het Amerikaanse persbureau Associated Press. Volgens de bewindsman is er momenteel al een „kernachtige” gedachtewisseling op gang tussen Damascus en Washington over deze kwesties.

Syrië ontkent alle Amerikaanse beschuldigingen. Dat weerhield Washington er woensdag niet van om met grote stelligheid te beweren dat Farouk Hijazi zich in Damascus bevindt. Hijazi is de voormalige chef van Saddam Husseins inlichtingendienst. Hij was laatstelijk Iraks ambassadeur in Tunis, waarvandaan hij eerder deze week op zijn diplomatieke paspoort naar Damascus vloog.

De Amerikanen zijn in het bijzonder op Hijazi gebeten, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij het Iraakse plan om de Amerikaanse president Bush senior in 1993 te vermoorden tijdens een bezoek aan Koeweit, twee jaar na de eerste Golfoorlog. Volgens Syrische bronnen heeft Hijazi wel gevraagd of hij naar Syrië kon komen, maar dat verzoek zou door Damascus zijn geweigerd. De Amerikanen geloven niets van dit verhaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer