Buitenland

Italianen maken haast met wederopbouw Irak

Italië stuurt bijna 3000 man vredestroepen naar Irak. Dat is deze week in beide kamers van het Italiaanse parlement besloten. Nog voor Pasen vertrekt het eerste contingent militairen dat medische- en voedselhulp moet gaan bieden. Italië stuurt onder andere medisch personeel, een mobiel ziekenhuis en carabinieri (militaire politie) voor ordehandhaving, de genie voor het opbouwen van infrastructuur en een speciale eenheid gaat mijnenvegen in de haven van Umm Qasr.

Van onze correspondent
17 April 2003 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

Het voorstel om troepen te zenden kreeg alleen de steun van de centrumrechtse coalitiepartijen, die in het parlement echter over een grote meerderheid beschikken. De communisten stemden tegen. „Als de machtigste oorlogsmachine ter wereld al niet de orde kan houden, wat hopen onze carabinieri dan te doen”, zei een communistische afgevaardigde. De rest van de oppositie onthield zich van stemming. Die is boos omdat Italië niet wacht op een resolutie van de VN, of een vredesmacht stuurt in EU-verband. „We moeten alleen maar troepen sturen als deel van een VN-operatie en niet als een uitbreiding van deze eenzijdige oorlog”, meende een voorman van de sociaal-democraten.

Het gebrek aan steun van de oppositie stak Berlusconi. „We hebben het in het geheel niet aan de oppositie te danken dat we vredestroepen zenden, integendeel.” De enige die woensdag in zijn nopjes was, was de 84-jarige Giulio Andreotti, die als senaatslid een motie indiende die een overweldigende meerderheid kreeg. Andreotti riep onder andere de Italiaanse regering op zich sterk te maken om Palestijnen en Israëliërs weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

De stemming in het parlement woensdag is een afspiegeling van de strijd die al maanden woedt over de kwestie Irak. De meerderheid van de Italiaanse bevolking was tegen Amerikaans ingrijpen in Irak, en liet dat weten door onder meer het houden van twee grote manifestaties. De regenboogvlag, een in de jaren ’50 in Italië ontworpen vlag die tegenwoordig symbool is voor vrede, hing en hangt bij veel Italiaanse huishoudens over het balkon of voor het raam.

Er heerst een zekere anti-Amerika-stemming in het land. Een linkse politicus zei twee weken geleden zelfs dat hij hoopte dat de oorlog lang zou duren, waarmee hij insinueerde dat op die manier de VS zich in het vervolg wel twee keer zouden bedenken.

De oppositie in het parlement was mordicus tegen de opstelling van de regering-Berlusconi, die vierkant achter Bush stond. Het enthousiasme van de Italiaanse regeringsleider nam echter snel af, gevoelig als hij is voor de publieke opinie. Uiteindelijk bleef het bij halfslachtige ondersteuning van de Amerikaans-Britse troepen. De geallieerden mochten het Italiaans luchtruim wel gebruiken, maar niet voor aanvalsacties. Nu de oorlog zo goed als ten einde is, hoopt Berlusconi alsnog op een wit voetje bij Bush.

Dat het parlement gisteren in sneltreinvaart de motie voor het sturen van vredestroepen door het parlement jaagde, zal daarmee te maken hebben. Italië loopt hoe dan ook achter de feiten aan. Polen heeft al troepen in Irak zitten en Spanje en Portugal volgen spoedig. De VS hebben Denemarken, die zich zonder veel mitsen en maren achter de VS schaarden, gisteren gevraagd om 3000 extra man. Bovendien krijgen de Denen de leiding over een eenheid, waarvan mogelijk Italianen deel van zullen uitmaken. Daarover werd gisteren in Athene besloten. Hoe de Italianen zich opstellen ten opzichte van de kwestie-Irak is niet onbelangrijk omdat Rome in juli het EU-voorzitterschap van de Grieken overneemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer