Economie

ABN Amro duikt in het rood

AMSTERDAM (ANP) – Staatsbank ABN Amro Bank heeft een nettoverlies geleden in de eerste helft van dit jaar van 968 miljoen euro, vergeleken met een winst van 420 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

26 August 2010 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 11:34
Foto ANP
Foto ANP

Het negatieve resultaat kwam vooral door verliezen gerelateerd aan de verkoop van bedrijfsonderdelen om te kunnen voldoen aan de eisen van de Europese Commissie voor de fusie tussen ABN Amro en Fortis. Ook herstructureringskosten drukten de resultaten. Het bankconcern had daarvoor bij de publicatie van de eerste kwartaalcijfers al gewaarschuwd.

Gecorrigeerd voor deze posten steeg de nettowinst met 57 procent naar 325 miljoen euro. „Dit onderliggende resultaat was te danken aan een toename van de baten, hoofdzakelijk door een groei van de kredietportefeuille, en een verbetering van de marges op spaarproducten door verbeterde marktomstandigheden”, aldus ABN Amro-topman Gerrit Zalm in een toelichting.

De rente-inkomsten van de bank stegen in het eerste halfjaar met 12 procent tot 2,44 miljard euro. De totale baten daalden met 26 procent tot 2,84 miljard euro. Deze daling werd deels veroorzaakt door de verkoop van bedrijfsonderdelen.

ABN Amro hoefde over de eerste helft van het jaar minder geld opzij te zetten voor particulieren en bedrijven die hun leningen niet meer kunnen aflossen. „De kredietvoorzieningen daalden, hetgeen de eerste tekenen van verbetering van de Nederlandse economie weerspiegelt. Wij blijven echter voorzichtig en gaan ervan uit dat het niveau van de kredietvoorzieningen in de rest van het jaar boven het lage niveau van de eerste zes maanden zal uitkomen”, aldus Zalm.

Eerder dit jaar werden ABN Amro en Fortis Bank Nederland overgedragen aan een nieuwe holding ABN Amro Group. De twee banken kwamen in 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis in handen van de overheid. De Staat haalde ze uit het zieltogende financiële concern Fortis en besloot daarna om de banken samen te voegen.

Het eerste halfjaar stond vooral in het teken van de integratie van de twee banken. Gebouwen van Fortis werden omgetoverd in ABN-gebouwen. Om de overstap voor klanten van Fortis Bank Nederland beheerst te laten verlopen, zullen de kantoren voorlopig nog ‘two-in-one’ blijven, aldus de bestuursvoorzitter. Vanaf oktober zal de merknaam Fortis Bank in Nederland niet langer worden gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer