Wetenschap & techniek

Schaaldier mogelijke schakel bij productie biobrandstof

Kleine schaaldiertjes die lijken op roze pissebedden maken in hun spijsverteringskanaal grote hoeveelheden unieke enzymen die de polymeren waaruit hout is opgebouwd, omzetten in suikers. Uit deze suikers kan vervolgens de biobrandstof alcohol worden gemaakt.

25 August 2010 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 11:34
Limnoria quadripunctata bezitten unieke enzymen die suiker maken van houtvezel. Foto Wikimedia Commons
Limnoria quadripunctata bezitten unieke enzymen die suiker maken van houtvezel. Foto Wikimedia Commons

Deze enzymen zijn nog niet eerder in dieren aangetoond, stelden onderzoekers van het BBSRC Sustainable Bio-energie Centre uit het Britse Wiltshire en van de universiteiten van York en Portsmouth onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Limnoria quadripunctata vormden eeuwenlang een plaag voor de scheepvaart. Ze boorden zich door houten scheepswanden en vernietigden houten pieren. De schaaldiertjes hebben in tegenstelling tot termieten en andere houtetende dieren geen micro-organismen in hun spijsverteringskanaal die helpen bij de vertering van hout. Het diertje maakt zelf de benodigde enzymen voor de omzetting van hout naar suiker.

De onderzoekers in York bekijken op dit moment hoe deze enzymen precies werken en hoe ze op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Als dat lukt, kunnen ze ingezet worden voor de eerste stap bij de productieketen om de biobrandstof alcohol te bereiden uit houtvezel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer