American Airlines net niet over de kop
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines (AA) ontsnapte woensdag aan een faillissement.
Het cabinepersoneel keurde in een tweede stemronde korting van salaris goed. De piloten en het grondpersoneel hadden dat dinsdag al gedaan.
Hiermee bespaart American Airlines 1,8 miljard dollar aan arbeidskosten. Dat was het doel dat de directie had gesteld. Was het personeel niet akkoord gegaan, dan had de directie onmiddellijk om uitstel van betaling gevraagd. In een faillissementsprocedure waren de inleveringen voor het personeel dan waarschijnlijk nog veel dramatischer uitgevallen.
„Dit was een moeilijke beslissing voor onze leden; wij hadden de keus tussen twee kwaden”, aldus John Ward, voorzitter van de vakbond voor het cabinepersoneel. American Airlines-topman Donald Carty was enthousiast. „De goedkeuring van het personeel voor deze kostenbesparingen biedt mogelijkheden voor een radicale herstructurering. Wij zijn echter nog niet uit de problemen”, aldus Carty.
De stagnerende economie, de nasleep van de oorlog in Irak en de mysterieuze ziekte SARS ontmoedigen het vliegverkeer, ook al heeft het Congres besloten de luchtvaartsector met nog eens 3 miljard dollar bij te staan. De markt reageerde positief op het nieuws van American Airlines. Het aandeel AA steeg met 83 dollarcent (24 procent) tot 4,23 dollar bij het sluiten van de markt.
KLM-partner Northwest kwam woensdag met minder goed nieuws. De maatschappij boekte in het eerste kwartaal een verlies van 396 miljoen dollar tegenover een verlies van 171 miljoen vorig jaar. De maatschappij schrapte vorige maand 4900 arbeidsplaatsen, maar zegt dat het kostenniveau nog steeds te hoog is in vergelijking met de magere verdiensten. Het bedrijf heeft het resterende personeel, net als American Airlines, gevraagd om akkoord te gaan met vrijwillige salariskorting. Continental Airlines maakte eerder deze week een verlies over het eerste kwartaal bekend van 221 miljoen dollar tegenover minus 166 miljoen dollar vorig jaar. Marktanalisten verwachten voor de hele luchtvaartsector een kwartaalverlies van 3,5 miljard dollar.